Épül Baranya megye eddigi legnagyobb naperőműparkja

Év végére teljesen elkészül a megye legnagyobb, de országos viszonylatban is az egyik legnagyobb teljesítményű naperőműparkja a pécsi uránbánya pellérdi zagytározójának rekultivált területén, 18,2 megawatt kapacitással.

– A parkban jelenleg tizenhárom naperőmű készült el. Március-május között további nyolcat adunk át és év végére az utolsó tízet is elkészítjük. Így 2019 végére teljes kapacitással működhet a naperőműpark – mondta a bama.hu kérdésére Gelencsér Attila, a beruházást végző mohácsi cég képviseletében.

A cég több napelemparkot adott át az elmúlt években Baranya megye területén: az elsőt Belvárdgyulán 2013-ban, majd Mohács, míg tavaly Kozármisleny következett. Pellérden 43 hektáron 31 darab 500 KW teljesítményű naperőműpark épül, amely 68200 darab napelemtáblából áll majd. A beruházás megvalósítása két részből áll, egyik rész a tervezés- és engedélyezési szakasz volt, ami 2017 év végére befejeződött. A másik pedig a kivitelezési- és üzembe helyezési szakasz. Az építkezés során arra is figyelnie kellett a beruházónak, hogy a területen érvényben lévő környezetvédelmi engedély előírásainak megfeleljen, ezért a talajhoz való rögzítés nem a hagyományos talajcsavaros vagy lesajtolt acél- profilos megoldással készült, hanem a tartószerkezet lesúlyozásos rögzítésével.

Az óriáskomplexum év végére fejeződik be, aminek köszönhetően 7500 háztartást lát majd el megújuló energiából származó környezetkímélő árammal. A naperőművek építése egyre divatosabb. Ezt jól mutatja, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatalhoz 2017-ben 139 naperőmű létesítésére vonatkozó kérelmet nyújtottak be. Tavaly ez már 444 volt, azaz több mint háromszorosára emelkedett az engedélykérések száma.

Ajánlott tartalom

Megoldódni látszik az energiatárolás problémája egy új fejlesztéssel

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.