Épül Baranya megye eddigi legnagyobb naperőműparkja

Év végére teljesen elkészül a megye legnagyobb, de országos viszonylatban is az egyik legnagyobb teljesítményű naperőműparkja a pécsi uránbánya pellérdi zagytározójának rekultivált területén, 18,2 megawatt kapacitással.

– A parkban jelenleg tizenhárom naperőmű készült el. Március-május között további nyolcat adunk át és év végére az utolsó tízet is elkészítjük. Így 2019 végére teljes kapacitással működhet a naperőműpark – mondta a bama.hu kérdésére Gelencsér Attila, a beruházást végző mohácsi cég képviseletében.

A cég több napelemparkot adott át az elmúlt években Baranya megye területén: az elsőt Belvárdgyulán 2013-ban, majd Mohács, míg tavaly Kozármisleny következett. Pellérden 43 hektáron 31 darab 500 KW teljesítményű naperőműpark épül, amely 68200 darab napelemtáblából áll majd. A beruházás megvalósítása két részből áll, egyik rész a tervezés- és engedélyezési szakasz volt, ami 2017 év végére befejeződött. A másik pedig a kivitelezési- és üzembe helyezési szakasz. Az építkezés során arra is figyelnie kellett a beruházónak, hogy a területen érvényben lévő környezetvédelmi engedély előírásainak megfeleljen, ezért a talajhoz való rögzítés nem a hagyományos talajcsavaros vagy lesajtolt acél- profilos megoldással készült, hanem a tartószerkezet lesúlyozásos rögzítésével.

Az óriáskomplexum év végére fejeződik be, aminek köszönhetően 7500 háztartást lát majd el megújuló energiából származó környezetkímélő árammal. A naperőművek építése egyre divatosabb. Ezt jól mutatja, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatalhoz 2017-ben 139 naperőmű létesítésére vonatkozó kérelmet nyújtottak be. Tavaly ez már 444 volt, azaz több mint háromszorosára emelkedett az engedélykérések száma.

Ajánlott tartalom

Két aranyérmet szerzett a győri SZEnergy Team a Shell Eco-marathonon

Tavalyi világcsúcsát is megdöntve két aranyérmet szerzett a Széchenyi István Egyetem (SZE) SZEnergy Team nevű csapata a franciaországi Nogaróban május 19. és 25. között megrendezett Shell Eco-marathonon - közölte a felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-vel.