Épülhet a biomassza-erőmű Szombathelyen?

A hatóság kiadta a Sárdi-ér utcába tervezett biomassza-erőmű építési engedélyét. A létesítés ellen több fórumon tiltakozó szentkirályiak szerint jogellenesen.

A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör a Szombathely közigazgatási területén, Szentkirály közelében megvalósítani tervezett biomassza-erőmű létesítése ellen több alkalommal is tiltakozott a megyeszékhely önkormányzatánál illetve az érintett hatóságoknál, írja a vasnepe.hu. A civil szervezet álláspontja szerint eddig több szabálytalanság is történt az ügyben. Úgy vélik, az erőművet engedélyező Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága az eljárása során többször ellentmondásba került önmagával és a vonatkozó jogszabályokkal. Eljárása során egyértelműen és sorozatosan valósított meg súlyos eljárási hibákat, illetve jogellenes módon adta ki az elvi építési engedélyt, majd ezt követően az építési engedélyt. – A Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság tudatában volt annak is – szögezi le Hegedüs Éva, a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör elnöke -, hogy az eljárását a Vas Megyei Főügyészség vizsgálja, ennek ellenére a főügyészség döntését szándékosan megelőzve, korábbi nyilatkozatainak és eljárási cselekményének ellentmondva a napokban kiadta a Grenor Hungária Energetikai Kft. által a Sárdi-ér utcai ingatlanon megvalósítandó erőmű építési engedélyét.  A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör az érintett lakóövezetben élők részletes tájékoztatására ismételten lakossági fórumot szervez a jövő héten csütörtökön (július 12-én) a zarkaházi Szily-kastélyba. Az este hat órakor kezdődő összejövetelre minden érdeklődőt várnak.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.

Nincs hozzászólás

  1. Szentgotthárdon tiltakoztak ellene és nem épült meg a bűzmű, most Szombathelyre tervezik ugyanezt!
    Mégis: Kinek az érdeke?
    Ha nem fogunk össze, ha nem emeljük fel a szavunkat, az orrunk alá büdösítenek!
    A tervezett erőmű kén-, nitrogén-, por- és korom-kibocsájtása, az erőművet fával ellátó kamionok által okozott zaj- és rezgésterhelés veszélyezteti Kámon és Herény, illetve a Derkovits- és az Oladi-lakótelep több ezer lakójának és gyermekeinek az életét! Az erőmű monoton zúgása adja majd (éjjel és nappal) mindennapjaink “háttérzenéjét”. A lakások, az ingatlanok elértéktelenednek, Herényi Virágutat belepi a szennyezett por.
    Felmerül a kérdés:
    Milyen okból és kiknek éri meg a biomassza erőmű városrészünkre erőltetése, lakóövezetek közvetlen közelébe telepítése?
    A kedvezőtlen környezeti hatások legalább 2ezer kisgyermeket, általános vagy középiskolás tanulót is közvetlenül érintenek.
    A fentiek alapján követeljük, hogy a város vezetése álljon el a Vízöntő utcába tervezett erőmű létesítésétől!
    Hagyjon fel azzal, hogy a lakosság háta mögött, a választópolgárok tájékoztatását mellőzve, veszélybe sodorja egészségünket és gyermekeink nyugodt fejlődésének körülményeit!
    Kérjük a lakosságot tiltakozzon, hogy a közgyűlés vegye le a napirendről ezt az embertelen, környezetszennyező beruházást és a pénzt fordítsák a város útjainak, szociális problémáinak a megoldására, gyermekeink életkörülményeinek, étkeztetésének és taníttatásának a javítására!