Épüljön újra folyami uszoda a Dunán?

A Város és Folyó Egyesület mérései szerint 2024-ben a Duna vize az Európai Uniós és magyar jogszabályok alapján az árvizes időszaktól eltekintve, egész strandszezonban Budapest több pontján is fürdésre megfelelő minőségű.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A mérések célja, hogy minél több információ álljon a rendelkezésre arról, hogy Budapest belvárosában hol lehet folyami uszodákat építeni. Az egyesület április óta havonta végez akkreditált bakteriológiai vízminőség vizsgálatokat a város négy pontján, melynek eredményei “A fürdésre kiválóan alkalmas?!” projektoldalon elérhetőek. A vízminőségi adatok ismeretében az egyesület petíciót indított, hogy 80 év után épüljön újra folyami uszoda Budapesten! Külföldi példák tucatjai bizonyítják, hogy városi környezetben és nagy sodrású folyóban is lehetséges a biztonságos úszás és fürdőzés. Budapesten a XX. század elején egyszerre kilenc, fából épített, elkerített folyami uszoda működött, amelyekben a Duna vizében úszhattak a városlakók. Az utolsó főváros által fenntartott ingyenes folyami uszoda 1944-ben az ostrom alatt sérült meg. A háború után többször felmerült az uszodák újraépítése, de ez eddig nem valósult meg.

A városlakók érdeke, hogy a közeljövőben újra a hétköznapok része legyen, hogy késő tavasztól kora őszig több helyen is ingyenesen úszhassunk és fürödhessünk a Duna belvárosi szakaszán is – természetes vízben és biztonságos környezetben! A Város és Folyó Egyesület azon dolgozik, hogy a dunai fürdőzésnek ne csak múltja, jelene, hanem jövője is legyen!

Ajánlott tartalom

OKF: folytatódott a viharos időjárás által okozott károk elhárítása

Szombaton is folytatódott a viharos időjárás által okozott károk elhárítása, a legtöbb segítségre az ország nyugati felén volt szükség - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap reggel az MTI-vel.