Épülőben van a világ első kereskedelmi szénmegkötő erőműve

Megkezdődött a világ első kereskedelmi szénmegkötő erőművének építése: az erőmű az üvegházhatású gázt nátrium-hidrogénkarbonáttá, hétköznapi nevén szódabikarbónává fogja átalakítani.

A projektet kivitelező Skyonic 2004 óta foglalkozik különféle szénmegkötő technológiák fejlesztésével és tökéletesítésével. A céljuk alapvetően az, hogy a befogott szén-dioxidot valami olyan anyaggá alakítsák át, amely később a kereskedelmi forgalomban hasznosítható. A cég által kifejlesztett, Skymine nevű egységeket jelentős széndioxid-kibocsátással rendelkező ipartelepek szomszédságába tervezik telepíteni, az első erőmű például egy texasi cementgyár mellett épül. A 2014-re elkészülő rendszer a szakértők elmondása szerint 83 ezer tonna szén-dioxid megkötésére lesz képes, amelyből 160 ezer tonna szódabikarbónát gyárt le, írja az ipon.hu.

A rendszer működtetéséhez szükséges energiát a cementgyár kéményein keresztül távozó hő elektromos árammá alakításából nyerik majd. Ugyanitt történik a cementgyártás során fejlődő, légkörre káros gázok kiszűrése is. A kén-dioxidot, a nitrogén-oxidokat és a nehézfémeket erre alkalmas tárolóba juttatják, a szén-dioxidot pedig abszorpciós kamrákba vezetik, ahol vizet és sót (NaCl) adnak hozzá. A reakcióban szódabikarbóna, hidrogén- és klórgáz keletkezik, amelyek mindegyikére jelentős kereskedelmi igény van.

Ami a többi kiszűrt anyagot illeti, azok másodlagos felhasználására is van lehetőség. A füstből kinyert higany-oxidokban például egyes ritka, kis mennyiségben is nagyon értékes, rendkívül keresett anyagok (ittrium, nióbium, vanádium) rejtőzhetnek, mondja a Skyonic alapítója és vezérigazgatója, Joe Jones.

Jones elmondása szerint, mivel a procedúra végtermékei szinte kivétel nélkül eladhatóak, és kereslet is van rájuk, a szénmegkötés költségei jelentősen lecsökkenhetnek, és rövidesen 20 dolláros tonnánkénti ár alá zuhanhatnak, vagyis a jelenlegi legkedvezőbb ár kevesebb, mint harmadára.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy mégis mennyi szódabikarbónát bír el a világpiac. Jones elmondása szerint 200-250 erőműnél többet semmiképp sem, ugyanakkor a cég már belekezdett egy másfajta technológia fejlesztésébe, amely kálcium-tartalmú végtermékek formájában kötné meg a gázokat, tehát például a mészkő fő összetevőjét, kalcitot állítana elő. Ebben a formában pedig már biztonságosan tárolható lenne bármilyen mennyiségű a szén-dioxid, mondja Jones.

Mindent összevetve, a tervezet – papíron legalábbis – biztatónak tűnik, főleg annak fényében, hogy a jelenleg leggyakrabban alkalmazott széndioxid-megkötési eljárás, a gáz geológiai tárolókba juttatása nem tudni, hogy meddig folytatható. Ennek lényege, hogy a szén-dioxidot egyszerűen befecskendezik valamilyen felszín alatti tárolóba, többnyire valamilyen porózus kőzetbe, amely aztán ásványosítja azt. A dolog működik, de sajnos a folyamat rendkívül lassú, az alkalmas tárolóhelyek száma pedig véges.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.