Érdekes újdonságok derültek ki a medvék téli álmáról

Nem alszanak szigorú értelemben vett téli álmot az amerikai fekete medvék (Ursus americanus), sokkal inkább nyugalmi állapotba kerülnek, amelynek során testhőmérsékletük csupán négy-hét fokkal csökken, és viszonylag könnyen felébreszthetők.

Fenn északon azonban akár hét hónapot is kibírnak egyfolytában táplálkozás és ürítés nélkül.
Hogy kiderítsék ennek okát, az alaszkai Fairbanksi Egyetem biológusai téli szállásokat hoztak létre befogott állatok számára, és mérőeszközökkel látták el őket. Ebből megtudták, hogy a nyugalmi állapotban lévő medve mindössze percenként egyszer-kétszer vesz levegőt, pulzusa pedig a normális ötvenötről tizennégyre csökken – írja a Der Standard című osztrák lap a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt ismertetve.

A biológusok ámulva lettek figyelmesek egy további jelenségre is: mihelyt egy medve testhőmérséklete megközelítette a 30 fokot, hidegrázás lelte, amely addig tartott, míg az újra el nem érte a 36 fokot. Ez a ciklus három-hét naponta egész télen át megismétlődött. Eddig a téli álom egyik alaptörvényének számított, hogy a testhőmérséklet tíz fokos lehűlése az anyagcsere ötven százalékos csökkenéséhez vezet. Ehhez képest a medve aktivitása egynegyedére esik vissza, és ehhez képest viszonylag meleg marad a teste. Hogy ez miképp lehetséges, arra most kívánnak fényt deríteni az amerikai biológusok. Az eredményekből a jövőben akár az űrhajósok és betegek is tetemes hasznot húzhatnak.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.