Érdekességek az 2013-as elektromos kerékpár piacról

Az elektromos kerékpár piac robbanásszerű fejlődése a gyártókat arra ösztönzi, hogy minél több új modellt dobjanak a piacra, hogy ezzel a vevői igényeket a lehető legjobban ki tudják elégíteni. Cikkünkben az idei választékból szemezgetünk, és megmutatjuk a magyar piacon elérhető legérdekesebb termékeket.

Juniorok, szeniorok
A Hercules német kerékpárgyár most először dob piacra kifejezetten fiataloknak gyártott elektromos kerékpárt. A gyártó értelmezése szerint ez a korosztály a 14 évnél idősebbeket jelenti. Az E-Sonics nevű kerékpár 180W-os motorjával nem épp a legerősebb a piacon, de a geometriája tökéletesen megfelel a fiatalabbak igényeinek.

Ez a gyártó az idősebbeknek is tartogat érdekes megoldást. Az E-Compact összecsukható kerékpárnak néz ki, bár nem az. A kormány oldható kötést kapott, így ezt lehajtva egy normál méretű autóba is befér a bringa. Az igazi érdekessége azonban nem ez, hanem a csekély, 15 kg-os súlya. Ebbe belefért az is, hogy egy 2 sebességes automatikusan működő sebességváltót kapjon, ami igazi kuriózum ebben a kategóriában.
Hecules e-Compact
Ha a gyorsaság számít
Az idén több gyártó dob piacra s-pedelec kerékpárt, melynek végsebessége 45 km/h. A magyar KRESZ szerint ezek a biciklik segédmotoros kerékpárnak minősülnek. A legolcsóbb “gyorsvonatot” a magyar Gepida fogja forgalmazni:
Gepida Alboin Speed
Rejtett akkumulátor – szégyenlősöknek
A spanyol BH Neo sorozatának különlegessége, hogy az akkumulátort a vázba integrálták, így a laikus számára nem nyilvánvaló, hogy elektromos kerékpárral van dolga. A vázak között megtaláljuk a high tech karbonos megoldást is.
BH Neo Xtrem
MTB minden mennyiségben
A német Haibike a MTB stílusú kerékpárok szakértője. Termékeihez a szintén német Bosch motorját használja fel, amit egyedi módon 270 fokkal elfordítva épít be a vázba.
Haibike Xduro
A KTM új motort mutat be, amit a Panasonic-kal közösen fejlesztett ki. Ez a szezon legerősebb biciklije. A kerékpár “megérzi”, ha lejtőn megyünk lefelé, és ilyenkor a motort generátor üzemmódba helyezve tölti az akkumulátort, és ezzel fékezi is a kerékpárt.
KTM eRaceP

Kényelmesek kedvence
Ebben az évben rengeteg automatikus váltóval rendelkező kerékpárt fogunk majd látni. A NuVinci Harmony rendszerét sok gyártó alkalmazza. A felhasználó egyszerűen beállítja, milyen pedálfordulattal szeret tekerni, és a többit a rendszer (az elektromotor és a fokozatmentes automatikus váltó) elintézi. Jöjjön emelkedő vagy lejtő, mi mindig a saját ritmusunkban tekerhetünk.
Gepida Alboin CRS
Alacsony karbantartási igény
Az olasz Wayel kerékpárjait lánc helyett kardán- vagy szíjhajtással szereli fel, így biztosan nem fogjuk összepiszkítani a nadrágunkat.
Wayel SUV
Ha testközelből ismerkedne meg az elektromos kerékpárokkal, akkor látogasson el a február 28-március 3-ig tartó Bringaexpo rendezvényre, ahol a gyártók a nagyközönség számára is bemutatják a 2013-as modelleket.

Ajánlott tartalom

Februárban csaknem kétszer annyian béreltek MOL Bubit, mint egy évvel ezelőtt

A februári jó időjárás miatt csaknem kétszer annyian béreltek MOL Bubit, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.