A profitot középpontba állító, folyamatos gazdasági fejlődésre törekvő értékrend helyett egy ökológiailag megtervezett világ kialakítására kell törekedni

Erdey György: ökológiailag megtervezett világot kell kialakítani

A profitot középpontba állító, folyamatos gazdasági fejlődésre törekvő értékrend helyett egy ökológiailag megtervezett világ kialakítására kell törekedni

Erdey György, a Magyar Mérnöki Kamara (MKK) környezetvédelmi tagozatának ülésén kifejtette: a nemzetközi gazdasági krízis is bebizonyította, hogy rossz irányba halad a világ és azonnali paradigmaváltásra van szükség. Olyan alapvető kérdéseken is el kell gondolkodni, mint például, hogy szükség van-e a Föld jelenlegi népességi szintjének megtartására, vagy a hatalmas tömegű hulladékot termelő árubőségre – jegyezte meg a szakállamtitkár.

Homola Viktor energetikai tanácsadó előadásában hangsúlyozta: új társadalmi közmegegyezésen alapuló, globális jövőkép kidolgozására van szükség az energiapolitikában, hiszen a hamarosan teljesen kiaknázott “földi potenciálok” nem képesek egyszerre fedezni az emberiség energia-, nyersanyag- és környezetvédelmi igényeit.

Elmondta: Magyarországon az első súlyos környezetvédelmi csapást a privatizáció jelentette a villamosenergia-iparban, mivel a döntéshozók elmulasztottak felállítani egy megfelelő követelményrendszert.

A hatékony környezetvédelmi előírásokkal rendelkező Németországban 40 százalékra nőtt a fosszilis-, elsősorban széntüzelésű erőművek működési hatásfoka, míg Magyarországon ez a mutató jelenleg is a 20 évvel ezelőtti, 30 százalék alatti szinten van – húzta alá.

Hozzátette: Magyarország az Európai Unió összes klímapolitikai előírását teljesíthette volna a szénerőművek hatékonyságnövelésével. A szakember szerint az országban elsősorban a hőellátás területén várható a megújuló energiaforrások arányának érzékelhető növekedése. Az állami támogatásra és szabályozásra szoruló zöldenergia terjedéséhez azonban a társadalom “keserves” költségeire is szükség van – fűzte hozzá.

Az MMK környezetvédelmi tagozatának ülésen öt műszaki szakember részesült a “Környezet Védelméért” elnevezésű kitüntetésben, míg tizennégy oktató a “Környezetvédelmi Műszaki Felsőoktatásért” elnevezésű kitüntetést vehette át.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.