Erdőket véd és megújuló energiákra vált az Apple

Az óriáscég a World Wildlife Funddal(WWF) fog össze a kínai erdők megmentése érdekében. Kínai gyárainak áramfogyasztását pedig megújuló energiákból fogja ellátni.

Halála előtt Steve Jobs azt mondta Obama elnöknek, hogy azok az állások, amiket kihelyeztek Kínába, soha többé nem fognak visszajönni Amerikába – mára ez az Apple esetében a gyártás túlnyomó részét jelenti.

Kína a világ legnagyobb légszennyezője, az éves globális emisszió 25 százalékáért felelős, míg az USA 16 százalékért. Ebben éppen az olyan gyártás kiszervezéseknek, és kihelyezéseknek (outsourcing) van szerepük, mint amit az Apple is végrehajtott.

Ezért kulcsfontosságú, hogy milyen ökológiai szempontok mentén állítja elő termékeit. A cupertinói székhelyű cég bejelentette, hogy az ázsiai nagyhatalomban közel 0,4 millió hektárnyi erdőséget fog “megvédeni”.

Vágják, de nem úgy

A szóhasználat félrevezető, ugyanis nem arról van szó, hogy ekkora kiterjedésű fás területnek a kivágását venné elejét, hanem hogy “felelősen menedzselt erdőt” felügyel, amely “rostokat szolgáltat papír és fatermékekhez”. A ráció ebben egyszerű: az Apple termékek csomagolása, dobozai is  Ázsiában készülnek, nem csupán a világhírű ketyeréi.

Tim Cook vezérigazgató célul tűzte ki, hogy az Apple által használt papírcsomagolások “megújuló forrásból” eredjenek. A szóhasználat itt is megtévesztő, mivel a biomasszát megújulónak tekintik, de nem mindegy, hogy az “felelősen menedzselt” erdőből jön-e, vagy erdőirtásból ered. Az Apple célja, hogy “nettó zéró” hatással járjon papír előállítása, vagyis az erdők visszanőjenek.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.