Eredményes az érszűkület korai felismerésére elindított program

Folyamatos kontrollvizsgálatokkal, rendszeres boka/kar-indexméréssel, azaz a bokán és karon mért vérnyomás értékének összehasonlításával kiszűrhető, és ezáltal kezelhető a már kialakult vagy nagy eséllyel kialakuló érszűkület – tájékoztatta a programot elindító Magyar Hypertonia Társaság kommunikációs társasága az MTI-t.

A kiadott közlemény szerint egyértelműen erre utalnak a Magyar Hypertonia Társaság által 2007-ben létrehozott EReink Védelmében – azaz az ÉRV – Programba 2007 áprilisától 2008 szeptember végéig bevont 21.892 beteg most esedékes ellenőrző vizsgálatának eredményei.
Az akkor 55 centrumban nyilvántartásba vett betegek gondozása kézzelfogható eredményre vezet; a határértéket mutató érintettek több mint negyedének – 28,3 százalékának – normalizálódott a boka/kar indexe – olvasható a közleményben.

Az ÉRV Programban, illetve az annak kiterjesztésével – a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társasággal közösen – elindított ÉRV Regiszter Programban jelenleg 150 családorvos és csaknem 40 ezer páciens vesz részt.
Célja, hogy a szakemberek valós képet kapjanak a perifériás érbetegek (érszűkületes betegek) számáról, egészségi állapotukról, továbbá a korai – még tünetmentes – felismerést követő kezeléssel csökkentsék az e betegek körében tapasztalható kiemelkedően magas szív- és érrendszeri halálozási arányt. Az érszűkületes betegeknek ugyanis kétszer nagyobb az esélyük a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére, felismerés és kezelés nélkül közel egyharmaduk 5 éven belül meghal.
Magyarországon az érszűkület mintegy 400 ezer embert érint.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.