Ernyő és napelemes töltőállomás

Még gyerekkoromban láttam egy Foxi Maxi-rajzfilmben, amelyben a rettenthetetlen főhős olyan hipermodern autóval közlekedett, amelyet az út végén összehajtogatott és zsebre vágott. Ki hinné, hogy ez a poén lassan megvalósul a 21. századi közlekedésben?

Ha magát az autót nem is, de a föléje húzható „ernyőt” már össze lehet hajtogatni és betenni a csomagtartóba. Ráadásul ez az „ernyő” többfunkciós: nem csupán árnyékot ad az autónak, hanem egyben fel is tölti azt napenergia segítségével. A Volvo V60 típusú kocsijához találták ki a gyártók ezt a különleges, látványnak sem utolsó szerkezetet, amellyel megoldanák egy elektromos (a jelen esetben hibrid) autó feltöltését anélkül, hogy külön töltőállomásra lenne hozzá szükség. A Pure Tension projekttel alkották meg a 3 méter magas, 7 méter széles pavilont, amely nagy sűrűségű szén- és polietilénszálakból készült, beléjük épített napelemcellákkal.  Ezzel nagy lépést tettek az elektromos autók önállósága felé, hiszen ezáltal nem lennének kiszolgáltatva a külön töltőállomásoknak. A V60 plug-In Hybrid ősbemutatójára szeptember 15-én Rómában kerül sor, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Minden huszadik eladott autó elektromos vagy tölthető hibrid Magyarországon

Az újautó-értékesítésben jelentősen nő az elektromos autók aránya: 2021 szeptemberében európai szinten már az eladott járművek 23 százaléka volt tisztán elektromos vagy hibrid, ami duplája az egy évvel korábbinak.