Erőművek helyett ezúttal tánccal termelt energiát az 50. születésnapját ünneplő MVM

Ötven évvel ezelőtt, 1963 őszén alakult meg az energetikai vállalatcsoport jogelődje, Magyar Villamos Művek Tröszt néven. Ma az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított 18 társaság együttesen alkotja a nemzeti tulajdonú MVM Csoportot.

A vállalatcsoport élményprogrammal ünnepelte születésnapját szombaton a budapesti Millenárison. Az interaktív energetikai témájú játékok mellett a közönség az „MVM Mozgásban az energia” új mobiltelefonos alkalmazás segítségével azt is kipróbálhatta, hogy energiát termelni nemcsak erőművekben, de táncolva is lehet. A rendezvénysorozat október 26-án a debreceni Kölcsey Központba, november 2-án a veszprémi MVM Arénába látogat.

A Magyar Villamos Művek Tröszt 1963 őszén alakult meg, abban az évben, amikor befejeződött a magyar falvak villamosítása. Azóta a hazai villamosenergia-rendszer hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ennek egyik kiemelkedő eseményeként 1979-ben, Európában először, 750 KV-os távvezetéki összeköttetés létesült, amely technológiai forradalomnak számított a távvezeték-építésben. Az országos villamosenergia-hálózat kiépítése és az átvitel fejlesztése mellett az energiatermelés hatékonysága is növekedett, ezáltal csökkent országunk energiafüggősége. 1982-ben hazánk elmúlt évszázadának legnagyobb ipari beruházásaként megkezdte az áramtermelést a Paksi Atomerőmű első egysége. Az MVM Csoport az elmúlt évtizedekben fő profiljának megtartása mellett az alaptevékenységéhez kapcsolódó, új területekre is belépett. Ilyen volt a villamosenergia-, majd földgáz-kereskedelem elindítása, vagy éppen a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat kiépítése és működtetése. Jelentős változást és perspektívát hozott a társaságcsoport életében a földgáz-gázkereskedelmi és földgáz-infrastrukturális területen való szerepvállalás. Az ország ellátásbiztonságának növelése érdekében, az ötvenéves jubileummal szinte egy időben, 2013. október elsejétől a Magyar Földgázkereskedő Zrt. és a Magyar Földgáztároló Zrt. révén az MVM Csoport hazánk legnagyobb földgázipari szereplőjévé vált.

„Története első 50 évében az MVM Csoport a szűken értelmezett villamosenergia-iparágban működött, ám az elmúlt években megkezdtük a valódi integrált, nemzeti energetikai társaságcsoporttá való átalakulást. Elhatároztuk, hogy a meglévő eszközeinkre és szakértelmünkre alapozva, az alaptevékenységhez jól illeszkedő területekre is belépünk. Ahogy a 2011-ben bemutatott középtávú stratégiánkban megfogalmaztuk az MVM Csoport célja, hogy sikeres, nemzeti, regionálisan meghatározó, integrált energetikai vállalatcsoporttá váljon. Az elmúlt évek során jelentős erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy a tulajdonosi tervekkel, a kormányzati energiapolitikával összhangban megteremtsük az ország hosszú távú, biztonságos energiaellátását és a jövőbeni növekedés szilárd alapjait.” – mondta a jubileum kapcsán Baji Csaba, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója.

A vállalatcsoport élményprogrammal ünnepelte születésnapját a budapesti Millenárison. A látogatók energetikával kapcsolatos játékok és az interaktív kiállítás révén megismerkedhettek az MVM Csoport és a hazai villamosenergia-iparág elmúlt öt évtizedének kiemelkedő eseményeivel. A látogatók a blue-box technikával készített fotózáson az elmúlt fél évszázad kiemelkedő eseményeit is „személyesen” átélhették.

Délután az X-Faktor tehetségkutató program két felfedezettje, Oláh Gergő, majd Janicsák Veca állt színpadra. A közönség az „MVM Mozgásban az energia” új mobiltelefonos alkalmazás segítségével kipróbálhatta, hogy energiát termelni nemcsak erőművekben, de akár táncolva is lehet. Az estét az éppen ötven évvel ezelőtti Táncdalfesztivál győztese, Zorán fellépése zárta.

A rendezvénysorozat október 26-án a debreceni Kölcsey Központba, november 2-án a veszprémi MVM Arénába látogat.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.