Erős földrengés Japánban, áldozatok, nagyobb károk nincsenek

Erős, a Richter-skála szerint 6,6-os földrengés rázta meg vasárnap Japán fő szigete, Honsu keleti partvidékét, az epicentrumtól 240 kilométerre délre fekvő Tokióban is több épület megremegett.

Sebesülésekről nem érkeztek jelentések, cunamiriadót sem rendeltek el. Helyi tisztségviselők közlése szerint az epicentrum közelében lévő épületekben is csak kisebb károk keletkeztek.
Az amerikai Geofizikai Intézet és a Japán Meteorológiai Ügynökség adatai alapján a földrengés közép-európai idő szerint 9 óra 8 perckor történt, hipocentruma a Csendes-óceán alatt mintegy 40 kilométer mélységben volt, Japán fő szigete, Honsu keleti partjaitól mintegy 80 kilométerre.

A földrengést a 47 japán prefektúra közül 22-ben érezték, a legerősebben Fukusamában, Tokiótól mintegy 210 kilométerre északkeletre. Tokióban a magasabb épületek enyhén meginogtak. Érzékelhető volt a földrengés az északi Hokkaidó szigetén is.
A kormány közlése szerint cunami veszélye nem fenyeget, de egyes körzetekben számítani lehet a tenger szintjének enyhe ingadozására.
A japán földrengés-előrejelző szolgálat figyelmeztetett a közeledő elemi csapásra, az NHK közszolgálati rádió egy szumómérkőzést megszakítva adott hírt róla.
Japán a földrengésektől leginkább veszélyeztetett országok egyike a világon. 1995-ben, a nyugat-japáni Kobe kikötővárosban egy 7,2-es földrengésben  6400-an haltak meg.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).