Erős földrengés rázta meg Japánt

A Richter-skála szerint 6,5-es erejű földrengés helyi idő szerint hajnali négy óra előtt pár perccel következett be. Epicentruma Fukusima prefektúra magasságában a Csendes-óceánon volt, fészke pedig mintegy 40 kilométeres mélységben – közölte a japán meteorológiai szolgálat.

Szökőárriadót nem adtak ki. Különösen erősen érződött a föld mozgása Fukusima, Ibaraki, Totigi, Ivate és Mijagi prefektúrában, valamint a sziget középső területének egyes részein, ideértve Tokiót, Tiba és Kanagava prefektúrát. A fővárosban észrevehetően megmozdultak a magas épületek. A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco cég közölte, hogy a földrengés nem okozott károkat, az áramellátásban nem voltak kimaradások. Idén március 11-én egy 9-es erejű földrengés és az azt követő szökőár letarolta Honsú északkeleti részét, és súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. Több mint húszezren haltak meg vagy tűntek el nyomtalanul, az anyagi károk mértéke pedig több százmilliárd dollárra rúg. Japán négy tektonikus lemez találkozásán fekszik. A világon regisztrált legerősebb földrengések több mint húsz százaléka jut minden évben Japánra.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.