Erre a kormány bejelentésre vártak a napelem tulajdonosok és telepítők

Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentette, hogy azok a háztartások, amelyek szeptember 7-ig jelezték napelem telepítési igényüket, tíz éven át élvezhetik az éves szaldó elszámolási rendszert, és a már meglévő rendszerek is megőrizhetik a szaldót.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke pénteken jelentették be, hogy azok a háztartások, amelyek szeptember 7. éjfélig jelezték napelem telepítési igényüket, az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhatnak a telepítéstől számított tíz éven át. A bejelentés komoly változásokat hoz a napelemes rendszerek üzemeltetői számára. A miniszteri bejelentés értelmében azok a háztartások, amelyek már évek óta csatlakoztak a hálózathoz, vagy a tavaly őszi jelentkezési hullám nyomán most telepítik a napelemeket, szintén jogosultak lesznek az éves szaldó elszámolásra tíz éven keresztül. A szabályozás visszamenőleges hatályú, így azok is élvezhetik ezt a kedvezményt, akik 2022 előtt telepítették a rendszerüket. A bejelentés nemcsak azok számára nyújt megnyugvást, akik már évek óta használják a napelemes rendszereket, hanem azoknak is, akik a tavalyi kormányzati jelzések hatására jelentkeztek. A szabályozás lehetővé teszi a rendszerek gyorsabb megtérülését és biztosítja a lakosság számára az energiaellátás stabilitását.

Az új szabályozás érdekessége, hogy azok, akik mostanáig jelezték fejlesztési igényüket, még mindig az éves szaldó szerint csatlakozhatnak a rendszerhez, még ha a beruházásuk 2025 végéig el is húzódik. Ezzel szemben, aki mostantól jelentkezik, annak már a bruttó elszámolási rendszer lesz érvényben, megfelelve az uniós irányelveknek. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté is támogatta a változtatásokat, és kérte a minisztert, hogy a tervezett lépéseket korrigálja. A MEKH rendeletet is módosítani fogják a friss bejelentésnek megfelelően.

A mostani bejelentés fontos lépés a fenntartható energiaforrások előmozdítása és a lakossági energiaellátás stabilitásának garantálása érdekében. A szabályozás nem vesz el szerzett jogot és nincs visszamenőleges hatályú rontó hatása sem a tervezett napelemes rendszerek megtérülésére. A kormány és az energetikai szektor közötti együttműködés eredményeként a háztartások most már biztosabban tervezhetnek a jövőre nézve.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.