Erre az 5 európai zöld közlekedési startupra érdemes odafigyelni

Az elektromos repülőktől kezdve a dokkolás nélküli önkiszolgáló e-robogókig van itt minden, ami szem-szájnak ingere.

Könnyebb és biztonságosabb mindennapi közlekedés – igazi bónusz, ha emellett még környezetbarát megoldásokat is kapunk. A közlekedés reformációja a küszöbön áll, az elektromos autókkal, elektromos rollerekkel és egyre profibb e-biciklikkel már megkezdődött, a határ viszont a csillagos ég, amit ezek az európai startupok meg is próbálnak elérni.

Nyobolt

Ahogy lassan elektromos járművekre váltunk, az egyik legfontosabb dolog, ami egyelőre visszatart minket, az autók egy töltéses utazási távolsága és a költségek. A Nyobolt olyan ultragyors lítium-ion akkumulátorokat fejleszt, amelyek percek alatt feltölthetők. A cég – amely a Cambridge-i Egyetemről nőtte ki magát – azt is állítja, hogy ezek az akkumulátorok az iparág legfenntarthatóbb energiatárolási lehetőségei, és élettartamuk több mint tízszer hosszabb, mint a szabványos lítium-ion akkumulátoroké.

Twaice

Ez a német startup hasonlóan akkumulátorokban utazik, mint a Nyobolt, és munkájuk megkerülhetetlen lesz, ha az elektromos autókra akarunk támaszkodni a jövőben. A vállalat különösen hasznos lesz az akkumulátorok második és akár harmadik élettartamának tervezésében, valamint újrafeldolgozásában. A Twaice ugyanis nem akkumulátorokat, hanem az azokat elemző szoftvereket fejlesztgeti, segítségükkel a gyártók optimalizálhatják a termékeiket, és messziről felügyelhetik az akkumulátorok teljesítményét, a program pedig előre jelezheti a hibákat, mielőtt megtörténnek.

Lilium

A szintén német startup olyan elektromos kisjárművet fejleszt, amely inkább hasonlít egy repülő autóra, mint egy repülőgépre. A néhány utast szállítani képes repülő ugyan még nem elérhető kereskedelmileg, de a tesztek alapján nagyon ígéretes: az ötszemélyes prototípust már 2019-ben kipróbálták élesben, jelenleg egy hétfős járművön dolgoznak. A cég szerint akár már 2025-ben elindíthatja a szolgáltatásait több helyszínen.

Drivvisor

Nemcsak a zöldebb, de a biztonságosabb közlekedés is cél a jövőben: a Drivvisor nevű spanyol startup olyan szoftvert fejleszt, ami segít megakadályozni a baleseteket, azt, hogy a sofőr elkalandozzon, elaludjon, vagy egyszerűen csak ne figyeljen oda. Az app mesterséges intelligenciát használ arra, hogy jelezzen, ha a vezető nem koncentrál, ráadásul részletes vezetési elemzéseket is nyújt személyre szabottan, hogy a felhasználó tudja, miben tudna még javulni a vezetési stílusa.

Pony

Az elektromos rollerek már nem a jövő közlekedési eszközei, a nagyobb városokban már itthon is több szolgáltató van jelen, és otthonra is lehet belőlük vásárolni. A francia Pony működésében nem sokban különbözik a Lime-tól vagy a TIER-től, viszont biztosítja, hogy a nyeresége a helyi gazdaságban maradjon, miközben a helyi hatóságokkal is együtt dolgozik. Peer-to-peer tulajdonosi modell alapján működik, és a vállalat szerint ez nemcsak a helyi gazdaságot segíti, hanem kevesebb rongálást is eredményez.

Ajánlott tartalom

A német autóipar ellene van a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámoknak

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.