Erre mennek a milliárdok – Testreszabott energiapályázat indul

Összesen 3,5 milliárd forintnyi uniós forrásból növelné az állam napenergia-felhasználását a kormányzat. A határidő meglehetősen szűkös.

Szeptember 9-én jelent meg a Napelemes rendszer fejlesztése költségvetési és állami szervek villamos-energia költségének csökkentése érdekében című (KEOP-2015-4.11.0) felhívás. Mint a pályázati kiírásban olvasható, a fő cél a környezetünket kevésbé terhelő, megújuló energia alapú energiatermelés elterjesztése, a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia szerepének növelése, és ezen keresztül a széndioxid-kibocsátás csökkentése.

Erre már csak azért is szükség van, mert a Magyarországon a felhasznált energia több mint 75 százalékát importáljuk. A mostani pályázat ezen felül segíthet a kormányzatnak abban az uniós vállalásában is, hogy 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya elérje legalább a 13 százalékot.

A pályázatot 3,5 milliárd forintos vissza nem térítendő kerettel írták ki, 100 százalékos támogatási intenzitással, ám a támogatási kérelmeket csak szeptember 14-15-én lehet benyújtani. Ez azonban várhatóan nem fog nagy gondot okozni, mivel a pályázaton csak az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vagy annak 100 százalékos tulajdonában lévő társasága indulhat. Az állami energiavállalat ebből a pénzből a közép-magyarországi (Budapest és Pest megye) régió területén kívül az országban bárhol végezhet fejlesztéseket.

És hogy ebből a pénzből pontosan mit vehet az MVM? Napenergia-hasznosító berendezéseket és azok rögzítő, tartó rendszere, villamosenergia hálózathoz kapcsolódásához és a rendszerrel való műszakilag biztonságos működéshez szükséges eszközöket, akkumulátorokat és hálózati elemeket. (Pl. napcella, állványzat, inverter). A pályázati kiírás külön kiemeli, hogy nem számolhatók el mindazon költségek, melyek a projekt megvalósulásához nem elengedhetetlenül szükségesek.

Az MVM-nek azért is kapkodnia kell magát, mert az év végéig be kell nyújtani a záró elszámolási csomagot. Amennyiben ez nem sikerül, úgy a felmerült költségeket kénytelen lesz saját forrásból kifizetni.

A teljes cikk itt olvasható.

pdf van

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.