Érzékeli a konnektor, ha feltöltött a telefon

Kilöki magából a be nem kapcsolt eszközök dugóit a zöld konnektor. Az egyelőre még csak tervként létező energiatakarékos eszköz nem hagyja, hogy a kütyük készenléti módban áramot vegyenek fel.

Környezetbarát konnektor nyerte idén az 1955 óta minden évben kiosztott patinás Red Dot dizájndíjat , írja az origo.hu. A PumPing Tap nevű aljzat érzékeli, ha a bedugott készülék ki van kapcsolva, majd tíz perc után áramtalanítja is. Az eszköz célja, hogy megspórolja a készenléti állapotban elfogyasztott áram árát a felhasználónak. A legtöbb modern eszközt már nem elég kikapcsolni ahhoz, hogy teljesen leállítsuk, hanem ki is kell húzni őket. A készenlétbe helyezett kütyükön LED-ek világítanak, egyes alkatrészeik áram alatt vannak, és csendesen pörgetik a villanyórát. A zöld konnektor képes észlelni, hogy valóban működnek-e a berendezések, vagy csupán az LCD-felületen megjelenő óra fogyasztja az áramot. Ha a kütyü készenléti módban van, akkor elindul az óra a PumPing Tap belsejében, és tíz perccel később egy rugós mechanizmus kilöki a dugót a konnektorból. A PumPing Tap nem célszerűbb az egyszerű kikapcsolható elosztónál, ám meg kell hagyni, hogy jóval látványosabban látja el ugyanazt a feladatot. A termék mégis meggyőzte a Red Dot dizájnverseny zsűriét, hogy az egyelőre csak tervként létező termékek díját a PumPing Tapnek adják. A tervezők szerint a dugót katapultáló konnektorral tíz százalékkal kevesebb áramot fogyasztanának a háztartások.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy a legutolsó nevenincs elektronikai eszköznél is képes-e érzékelni, hogy csak készenléti állapotban van, vagy keveset fogyaszt. Főleg, ha hozzávesszük még a régi, 30 évnél öregebb dolgokat. Elég vegyes eszközök találhatók 1-1 háztartásban.

    Ráadásul háztartásonként elhanyagolható összeget “spórol” (ami évente(!) olyan max 5-10 kilowatt, ugyanis egy telefontöltő is csak azért “fogyaszt” üresen, mert nem 100%-os a hatásfok. Ergo: feltölti a transzformátort, ami csak a kilencvenvalahány százalékát “adja vissza” a rendszernek, de ez mikrowattokban mérhető), kizárólag az áramszolgáltató könyvelhet el országosan gigawattos nagyságrendű megtakarítást.

    A 10% maximum laborkörülmények között jött össze, ahol egy tipikus nyugati háztartást modelleztek, ahol a 4 családtagnak fejenként 1-1 plazmatévé meg hasonlók. Vagy egy nagyon alacsony fogyasztású háztartásban, ahol még a mosógép és a kávéfőző is LCD kijelzős és minden háztartási gép A++ kategóriás.

    De ha már mindenképp ez a cél, vannak ettől sokkal okosabb eszközök, amik jobban megérdemelték volna a díjat, mert kíváncsi vagyok, hogy a zsűri akkor is megszavazta volna-e, ha ki kell bányászni a szekrény mögül, a hűtő mögül, a fagyasztó mögül és még sok, nehezen elérhető helyről/kábeldzsungelből a kilökött villásdugót.