Ésszerűsítik az energiafelhasználást a táplánypusztai otthonban

Ésszerűsítik az energiafelhasználást a táplánypusztai mentálhigiénés otthonban, ahol 350 értelmi fogyatékos ember ellátásáról gondoskodnak – mondta Kóczán Zoltán, az intézményt fenntartó a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Győrben.

A fenntartó önkormányzat több mint 128 millió forint vissza nem térítendő támogatást, a beruházás költségének 60 százalékát nyerte el a Környezet és Energia Operatív Program keretében. A fennmaradó 40 százalékot – csaknem 86 millió forintot – a megyei önkormányzat önrészként biztosította a fejlesztéshez.
A gondozottak egy évszázados kastélyban és a szomszédságában lévő elavult pavilonban élnek.
A beruházás keretében megszüntetik az energetikailag gazdaságtalan üzemeltetést, egyebek között rekonstruálják a kazánházat, a távhővezetékeket, korszerűsítik a hőtermelő és szabályozó rendszereket. A pavilon tetejére 300 négyzetméteres napkollektort szerelnek fel, a megújuló energia a melegvíz-ellátást biztosítja. A pavilonba bevezetik a gépi szellőztetést, hogy az elhasználódott levegőt folyamatosan lehessen frissíteni. A munkálatokat a kivitelező úgy végzi, hogy az intézmény közben éli a mindennapi életét.
A fejlesztéstől évente 17-18 millió forint megtakarítást várnak. A beruházás hozzájárul az otthonban élők komfortérzetének javításához – közölték.

Ajánlott tartalom

Palkovics László: Magyarország célja az energia-autonómia elérése

Magyarország energiarendszerre vonatkozó terve nemcsak zöldebbé és klímabarátabbá kívánja tenni a magyar energiarendszert, nemcsak el kívánja érni a kibocsátási célokat, hanem célul tűzte ki az ország energia-autonómiájának elérését - jelentette ki a technológiai és ipari miniszter Luxembourgban, az MTI-nek telefonon hétfőn.