Ésszerűsítik az energiafelhasználást a táplánypusztai otthonban

Ésszerűsítik az energiafelhasználást a táplánypusztai mentálhigiénés otthonban, ahol 350 értelmi fogyatékos ember ellátásáról gondoskodnak – mondta Kóczán Zoltán, az intézményt fenntartó a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Győrben.

A fenntartó önkormányzat több mint 128 millió forint vissza nem térítendő támogatást, a beruházás költségének 60 százalékát nyerte el a Környezet és Energia Operatív Program keretében. A fennmaradó 40 százalékot – csaknem 86 millió forintot – a megyei önkormányzat önrészként biztosította a fejlesztéshez.
A gondozottak egy évszázados kastélyban és a szomszédságában lévő elavult pavilonban élnek.
A beruházás keretében megszüntetik az energetikailag gazdaságtalan üzemeltetést, egyebek között rekonstruálják a kazánházat, a távhővezetékeket, korszerűsítik a hőtermelő és szabályozó rendszereket. A pavilon tetejére 300 négyzetméteres napkollektort szerelnek fel, a megújuló energia a melegvíz-ellátást biztosítja. A pavilonba bevezetik a gépi szellőztetést, hogy az elhasználódott levegőt folyamatosan lehessen frissíteni. A munkálatokat a kivitelező úgy végzi, hogy az intézmény közben éli a mindennapi életét.
A fejlesztéstől évente 17-18 millió forint megtakarítást várnak. A beruházás hozzájárul az otthonban élők komfortérzetének javításához – közölték.

Ajánlott tartalom

MEKH: számos rekord dőlt meg tavaly a villamosenergia-szektorban

Számos rekordot hozott 2021 a villamosenergia-szektorban, megdőlt a téli és a nyári csúcsterhelés, a havi és éves bruttó villamosenergia-felhasználás, valamint intenzíven nőtt a megújuló energia részaránya a hazai villamosenergia-termelésben és a teljes bruttó villamos energia-felhasználáson belül is – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) magyar villamosenergia-rendszer 2021. évi működési adatait összegző kiadvány alapján.