Észak-Amerikát különösen fenyegeti a klímaváltozás

Az olvadás elsősorban a New York-tól délre eső partszakaszt és a nyugati partvidéket veszélyezteti. A jégtakaró visszaszorulása miatt víz alá kerülne Washington, New York, San Francisco, Seattle és Florida déli része – írták a szakemberek a Science című tudományos folyóiratban közzétett cikkükben.

“Észak-Amerikában fizetjük meg az árat… A legmagasabb tengerszint az Egyesült Államok partjait éri el. New Yorktól délre, a nyugati parton még magasabb lesz a vízszint” – nyilatkozta Jerry Mitrovica, torontói geofizikus. Az ENSZ egyik jelentése szerint az Antarktisz nyugati részén lévő jégtakaró olvadása világviszonylatban öt méterrel emelné meg a tengerszint magasságát.

A vízszint emelkedése nem hasonlítható össze a fürdővíz kiöntésével – mondta Mitrovica. A vízmennyiség komolyan befolyásolná a Föld ökológiai körforgását, hatalmas vízmennyiség jutna az Atlanti-óceán déli részéből és a Csendes-óceánból Észak-Amerikába és az Indiai-óceánba. A jég súlya nélkül a víz emelkedne, és a környező tengerekbe is betörne. A veszély azonban nem a közeljövőben áll fenn. “Évszázadokról beszélünk” – hangoztatta Mitrovica..

Az Antarktisz nyugati részének jégtakarója nagyjából Texas és Oklahoma államok együttes nagyságával egyenlő, és százszor több vizet foglal magába, mint az összes tó Észak-Amerikában – mondta a Torontói Egyetem egyik kutatója.

Ajánlott tartalom

A szlovén tenger koralljai is veszélyben vannak a klímaváltozás miatt

Az Adriai-tenger szlovén részét sem kímélte az elmúlt évtizedekben a klímaváltozás, a korallfajokat is fenyegeti - közölte Lovrenc Lipej szlovén tengerbiológus.