Észak-Kínát ismét belepte a szmog

Észak-Kínát ismét belepte a sűrű, fojtó szmog, a pekingiek mobiltelefonjára kedden olyan értesítés érkezett, miszerint a levegő minősége egyre romlik, és a súlyos szennyezettség miatt a lakosságot védekezésre szólítják.

Az északkeleti országrészben mért adatok 21 városban az eddigi legsúlyosabb szennyezettségről árulkodnak: az egy köbméter levegőben mért finom porszemcsék koncentrációja (PM2,5) helyenként csaknem 50-szerese az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt határértéknek. A helyzet még úgy is aggasztó, hogy a kínai szabványt a WHO javaslatának (25 mikrogramm/köbméter) a háromszorosában állapították meg.

Liaoning tartomány székvárosában, Senjangban a PM2,5 értéke vasárnap 1157 mikrogramm/köbmétervolt, de egyes méréseken 1400-as értéket is kimutattak. A szomszédos Csilin tartomány székhelyén hétfőre 1000 mikrogrammról 860-ra csökkent a szennyezettség. A környezetvédelmi tárca közlése szerint hétfőre néhány nap alatt megduplázódott a súlyosan szmogos települések száma, s ezért forgalomkorlátozó intézkedéseket léptettek életbe.

A 8 milliós Senjang önkormányzata az egyes számú vörös vészjelzést adta ki, ami a legmagasabb, és azt jelenti, hogy az iskoláknak le kell állítaniuk szabadtéri foglalkozásaikat, a lakosságot pedig egyrészt a környezetkímélő közlekedési eszközök igénybevételére, de inkább az otthon maradásra és egészségügyi óvintézkedésekre kérik. A főbb környezetszennyező üzemeket kötelezték termelésük 40-50 százalékos csökkentésére, az építkezéseket ideiglenesen leállították.

A helyzet minden valószínűség szerint a fűtési szezon beindulásával hozható összefüggésbe, s ismét ráirányítja a figyelmet a széntüzelésű kazánok, fűtési rendszerek hátulütőire. A szakértők szerint azonban a széljárás sem kedvez Liaoningnek, mivel a szomszédos Csilin és Hejlungcsiang szennyeződései is ott landolnak. A meteorológusok szerint még legalább öt napig kell a jelenlegi helyzettel számolniuk.

A Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint Liaoning tartomány több patikájában elfogytak az arcmaszkok, a kórházakban pedig megnőtt a légúti panaszokkal orvoshoz fordulók száma. A riport megszólaltatottjai szemük égésére, torokfájásra panaszkodtak. A hírhedt kínai szmog több tanulmány készítői szerint is százezrek idő előtti haláláért felelős, továbbá szerepe van a szívbetegségek, az agyvérzés, a tüdőtágulás és a tüdőrák egyre nagyobb számú kialakulásában.

Ajánlott tartalom

Az öreg erdők szénmegkötése Európában sokkal nagyobb, mint korábban gondoltuk

A maga nemében első ilyen összeurópai tanulmány kiszámította, hogy Európa meglévő erdői akár évi 309 megatonna szén-dioxid megkötésére is képesek lehetnének 150 éven keresztül, ha ezeket az erdőket nem használnánk tovább, hagynánk azokat növekedni és visszavadulni. Ez az Európai Zöld Megállapodásban a LULUCF-ágazatban 2030-ra megcélzott CO2-csökkentéssel (310 Mt/ha) egyenértékű és nagyobb, mint a gazdálkodás alatt álló erdők jelenlegi elnyelésének mértéke Európában (289 Mt/ha).