Etikátlan lehet a marhahús Dániában

Az állattenyésztés még a közlekedésnél is jobban hajtja az éghajlatváltozást. Dánia lehet az első, ahol karbonadót vezetnének be a marhahúsra.

Történelmi tettre készül a dán etikai tanács: szeretnék elérni a törvényhozásban, hogy az országban sújtsa karbonadó a marhahúst. Állásfoglalásuk szerint a dánok kötelessége, hogy tegyenek a klímaváltozás ellen, és ennek egyik kezdő lépéseként tartózkodjanak a marhahústól – írja a FoxNews. Környezetvédők már régóta mondják, amit a párizsi klímamegállapodás nyomán egyre többen tudnak: a marhahús az egyik legelőnytelenebb étel az éghajlatváltozás szempontjából. Az állattartás eleve az üvegházhatású gázkibocsátás 18 százalékáért felel – ami meghaladja a közlekedés kibocsátásait! – ezen belül is a legnagyobb szelet, 10 százalék a szarvasmarhához köthető.

A marhahús egyéb környezetterhelése is óriási. Minden egyes kilója előállításához 43 ezer liter víz szükséges, és 28-szor annyi földterület, mint amennyi a sertéshez vagy csirkéhez kell.

A dán etikai tanács szerint ez elég ok az extra adóztatásra.

A lépés „hatékony válasz lenne a klímaromboló élelmiszerek fogyasztására és tudatosítaná az emberekben a klímaváltozás tényét” – indokolt a tanács szóvivője, Mickey Gjerris.

Amerikában már több híresség, köztük Natalie Portman, Woody Harrelson és Arnold Schwarzenegger ostorozta a húsban gazdag étrendet. Arra biztatják az embereket, hogy fogyasszanak kevesebb állati fehérjét. Sok múlhat a táplálkozási szokáson a szakemberek szerint. Az oxfordi egyetem kutatása szerint a húsimádók (akik naponta 100 grammnál több húst esznek) napi 7,2 kiló Co2-kibocsátásért felelnek, míg a halevők és vegetáriánusok csak 3,8 kilóért. A dán kormánypárt ennek ellenére értelmetlennek tartaná a döntést. „A klímaadó egy bürokratikus szörnyszülött lenne. Talán Dániában visszavetné a marhahúsfogyasztást, de világviszonylatban semmi hatása nem lenne a CO2-kibocsátásra” – fogalmazott Thomas Danielsen, a párt szóvivője.

Akárhogy lesz is, rájár a rúd a marhahúsra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly ősszel jelentette be, hogy vizsgálatai szerint a vöröshús és a feldolgozott hústermékek fokozzák a rák kialakulásának veszélyét. Sokan vitatják, hogy csakugyan vastag- és végbélrákot okoz-e a túlzott húsevés, de a marha népszerűsége biztosan nem most fog csúcsot dönteni.

Ajánlott tartalom

Több mint kétszáz cet vetődött partra Ausztráliában

Mintegy 230 cet vetődött partra az ausztráliai Tasmania nyugati partjainál található Macquarie közelében, néhány nappal azután, hogy több nagy ámbráscet tetemére bukkantak rá az állam délkeleti részén.