Az Eden projekt hatalmas ipari komposztáló létesítményétől a San Francisco-beli megbízott komposztálóig, az élelmiszer-hulladék újrahasznosítás már hosszú utat járt be az elmúlt években.

Étteremlánc és az ipari komposztálás

Az Eden projekt hatalmas ipari komposztáló létesítményétől a San Francisco-beli megbízott komposztálóig, az élelmiszer-hulladék újrahasznosítás már hosszú utat járt be az elmúlt években.

Most a Yard House étteremláncon a sor, hiszen épp egy mechanikus rendszert tesztelnek. A tervek szerint számos éttermükben bevezetik a módszert.

A Yard House már teszteli az eCorect rendszert Kalifornia állam Brea városában – azt mondják, tipikus konyhai hulladékot, mint például élelmiszer-és növényi maradékokat komposztálnak. Az eljárásnak köszönhetően körülbelül 93 százalékkal csökkenthető annak súlya és mennyisége. A rendszer tulajdonképpen egy helytakarékos gép, melynek köszönhetően az intenzív hő hatására a komposztálandó hulladék gyorsan bomlik. A hulladékot ezután nagy sűrűségű szerves részecskékké alakítja át, amely felhasználható talajjavítóként, a biomasszából nyert energiaként, valamint a szerves töltőanyagokként.

A rendszert várhatóan más Yard House éttermekben is bevezetik, beleértve a kaliforniai Temecula-t és a texasi San Antonio-t is. A folyamat része egy széleskörű fenntarthatósági programnak, amely tartalmazza az Energy Star készülékek, a LED világítás, és a vízhasználat visszaszorítására irányuló tesztelések adoptálását is. Úgy látszik, a cég kísérleteket tesz arra is, hogy újfajta módon semmisítse meg a konyha zsíradékokat – mikroorganizmusokat fecskendeznek egy kád zsírba, amelyek a szó szoros értelmében eleszik a hulladékot.
Tudható, hogy nem vagyunk az étteremláncok rajongói. De ha minden lánc olyan lépéseket tenne, mint a Yard House, sokkal könnyebben emészthetőek lennének.

Ajánlott tartalom

Csatornába öntött olaj miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Kecskeméten

Előkészítő ülésen egy év hat hónap felfüggesztett börtönre ítélt nem jogerősen a Kecskeméti Járásbíróság egy bajai férfit, aki 2019 decemberében a szennyvízcsatornába engedett két köbméter ásványolajat.