Ettől az egyszerű megoldástól növekedhet a napelemek teljesítménye

AKár 25 %-os növekedés is elérhető egy egyszerűbb megoldással a napelemes paneleknél.

Napelemes rendszer most, akár 50% állam támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Mivel az eljárással akár 36 Celsius-fokkal is csökkenhet a rendszer hőmérséklete, a hűtés a panelek használhatóságának idejét is kitolhatja – számol be a Physics World. A piacon elérhető, szilícium alapú napelemek a beérkező napsugárzás energiájának mintegy 20 százalékát képesek elektromossággá alakítani. A maradék energiából többnyire hő lesz, ezt pedig megfelelően kell kezelni a rendszer védelmének érdekében. Peter Bermel, a Purdue Egyetem mérnöke szerint a panelek teljesítménye és élettartama is csökken a hőmérséklet emelkedésével, főként a magas páratartalmú környezetekben. Mindez különösen súlyos problémát okoz a koncentrált rendszereknél, melyekben tükrökkel és lencsékkel fókuszálják a fényt, így növelve a teljesítményt.

Ugyan jelenleg is számos technikát használnak a hűtésre, ezek azonban jellemzően rengeteg energiát igényelnek. Az ilyen megoldások ráadásul sok esetben rendkívül bonyolultak, illetve költségesek. Bermelék azt mérték fel, hogy a töltött részecskék hőmozgásán alapuló, úgynevezett hőmérsékleti sugárzás segítségével képesek-e költséghatékonyan hűteni a koncentrált napelemeket. A csapat ehhez egy egyszerű panelrendszert épített ki, melyben aztán tesztelték a különböző megoldásokat. A hőmérsékleti sugárzásos módszert úgy próbálták ki, hogy a cellákat két nátrium-hidroxid és kalcium-hidroxid tartalmú réteg közé ágyazták be. A technikákat több kísérletben, a szabadban is elemezték.

Az eredmények alapján a módszer igen hatékony, a teljesítményre és az élettartamra is pozitívan hat. A kutatók szerint a hőmérsékleti sugárzáson alapuló hűtés a hidegebb környezetet leszámítva mindenféle időjárási körülmények között jól alkalmazható, igaz, a való életben valószínűleg egyéb hűtőrendszerekkel is érdemes lesz kiegészíteni a megoldást. A módszerrel ennek ellenére rengeteget spórolhatnak majd a panelek hűtése során, hiszen az efféle technika extra energiát nem igényel.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.