Ettől lesznek olcsóbbak a napelemek

A napelemgyártók folyamatosan fejlesztik paneljeiket, ezáltal a napelemek árai is olcsóbbá válhatnak.

A napelemgyártók folyamatos csatában vannak egymással ki és milyen technológiával tudja a piacot uralni. Ez a versengés pedig olyan új megoldásokat és termékeket hív életre, amelyek leginkább a felhasználóknak kedveznek. Nézzük is milyen innovatív megoldások születtek eddig, és ezek egészen pontosan milyen előnyökkel is járnak.

RÉSMENTES TECHNOLÓGIA

A résmentes technológia már 2017 óta hódít és a piacon már nagyjából 35%-os részesedéssel bír. A gyártási eljárás lényege, hogy a hézagokat a cellák közelítésével, egymáshoz szorosabb elhelyezésével gyakorlatilag teljesen megszüntetik. Ez pedig jóval nagyobb hatékonyságot biztosít a napelemek tekintetében. A cellák közötti rések felszámolásával a paneleknek mintegy 4%-kal nő a hatékonysága a korábbi technológiával gyártott modulokhoz képest. A hézagok elhagyásával lehetőség nyílt arra is, hogy adott méretű táblán több cellát helyezzenek el, ez pedig egyértelműen a teljesítmény növelését is magával hozza.

PARAMÉTEREK PONTOSABB KALIBRÁLÁSA

A pontosabb paraméterbeállításnak sokkal nagyobb jelentősége van, mint elsőre gondolnánk. A finomhangolásnak, bekalibrálásnak köszönhetően nő a rendszer által termelt áram mennyisége.  A gyártók ezzel az intézkedéssel még törekednek arra, hogy a napelemek árán ne kelljen változtatni, így azok teljesítményre vetített költsége még kedvezőbb lesz.  Összefoglalva ezzel az eljárással elérjük azt, hogy miközben a rendszer teljesítménye javul, az innováció hozzájárul az energiaköltségek mérsékléséhez is, a napelemes berendezés tulajdonosai pedig csökkenthetik saját áramtermelésük teljes élettartamra vetített költségeit.

FOLYAMATOSAN NÖVEKVŐ TELJESÍTMÉNY

A gyártók ezen törekvéseit elsősorban a kereslet hívta életre. Már kijelenthető az is, hogy ugyan jelenleg a 300-400 kW közötti napelemek uralják a piacot, de nagy a várakozás az 500+ W-os modulok iránt. Azt viszont tudni érdemes, hogy a hagyományos eljárással gyártott, de nagyobb teljesítményű napelemek általában méretükben növekednek. Ez pedig együtt jár azzal, hogy a súlyuk is növekszik, és kezelhetőségük is bonyolódik.

JOBB, DE OLCSÓBB NAPELEMEK

A vásárlók a minél nagyobb teljesítményű és hatékonyságú napelemek mellett a könnyebben megfizethető típusokat keresik. Ezt a gyártók is felismerték ezért törekednek arra, hogy az előállítási költségeket is lecsökkentsék, és meg tudjanak felelni felhasználok két említett elvárásának. Mindezért a gyártásban folyamatos az innováció, új anyagokkal és technológiai eljárásokkal kísérleteznek a vállalatok. A fókusz tehát már az innováción van. A legtöbb napelemgyártó már igen komoly kutatás-fejlesztési csoportot alkalmaz, hogy egy új termékkel versenyelőnyre tehessen szert.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épült Szeged határában

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt (MW) csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.