EU-elnökség – Fazekas: jövőre készülhet el az EU vízstratégiája

Jövőre készülhet el az Európai Unió (EU) vizek védelmével foglalkozó stratégiája, amellyel kapcsolatban a magyar elnökség júniusban tanácsi következtetéseket szeretne elfogadtatni – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Gödöllőn, az EU környezetvédelmi minisztereinek informális ülését követő sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor kifejtette: a miniszterek pénteken egy munkaebéd, illetve egy zárt munkaülés keretében foglalkoztak az európai vizek jövőjével. A tagállamok elmondták véleményüket a vízpolitikáról, a fenntartható vízgazdálkodásról, az ár- és belvízvédelemről, s az egyeztetés egyben előkészület arra, hogy júniusban konszenzusra jussanak a miniszterek a környezetvédelmi tanácsban. Karl-Friedrich Falkenberg, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős főigazgatóságának vezetője hangsúlyozta: a pénteki találkozón indult el az új stratégia megalapozása, Gödöllőn kezdték meg a párbeszédet a tagállamok miniszterei. Az EU vízstratégiája illeszkedik majd a víz keretirányelvhez, amely szerint a tagállamokban 2015-ig jó állapotba kell hozni minden felszíni és felszín alatti vizet – mondta Karl-Friedrich Falkenberg. Hozzáfűzte: a víz keretirányelv teljesítése területén még sok a tennivaló, ezek megvitatására is jó alkalmat biztosított a gödöllői tanácskozás. Fazekas Sándor hangsúlyozta: “a víz nemzeti örökség, és a 21. század legfontosabb természeti kincse”.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.