Európa Amazonasa a mi kezünkben

Magyarország és Horvátország legnagyobb közös természetvédelmi területét ünnepelték vasárnap a Dráva és a Mura torkolatánál elkötelezett természetvédő civil szervezetek.

A Dráva Nap megrendezését idén a horvát EU csatlakozás tette színesebbé, amelynek alkalmából a természetvédők memorandumot adtak át a természetvédelemért felelős horvát miniszter helyettesnek. A rendezvényen Magyarországot Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár képviselte.

Horvátországot immár nemcsak a nemzeti szabályozás, hanem az EU irányadó szakpolitikái is kötelezik arra, hogy javítsa felszíni vizeinek, elsősorban folyóinak állapotát vagy megőrizze azok jelenlegi minőségét. Európa más országaihoz hasonlóan Horvátországban is nagy kihívás a folyóvizek természeti állapotának megőrzése, ugyanis sok folyón ma is kavicskitermelés zajlik, egyaránt léteznek tervek vízerőművek építésére hegyvidéki valamint síkvidéki folyókon, és egyelőre kevés a vízparti élőhelyek helyreállítását célzó munka. Ezen azért kell változtatni, mert éppen a szabályozatlan és emberi beavatkozástól mentes folyószakaszok őrzik legjobban a vizes élőhelyek állapotát.

A horvát-magyar határt képező Dráva az egyik utolsó szabályozatlan szakaszokkal rendelkező európai folyó. Az Európa Amazonasaként is emlegetett élőhely, különleges ártéri erdőknek, változatos élővilágú holtágaknak, kavicszátonyoknak és ritka állatfajoknak ad otthont. Éppen ezért kiemelt jelentőségű, hogy a Mura, a Dráva és a Duna folyók mentén a tervek szerint 2015-re létrejöhet a világ első, öt országon átnyúló bioszféra rezervátuma. Első lépésként az UNESCO 2012 júliusában már elfogadta a magyar és a horvát jelölést a leendő, több mint 800.000 hektáros védett zóna horvát-magyar szakaszairól.

A WWF horvát irodája az ország folyóit fenyegető veszélyekre és a bioszféra rezervátum jelentőségére egy hónapos kampánnyal hívta fel a figyelmet, melynek során Horvátország hét, természetvédelmi szempontból fontos folyóján rendezett figyelemfelkeltő eseményeket. A rendezvénysorozat lezárását horvát és magyar civil szervezetek közösen ünnepelték Légrádon, a Dráva partján, a július 14-i Dráva Napon. A horvát természetvédelmi civil szervezetek memorandumot adtak át Hrvoje Dokoza természetvédelemért felelős miniszter helyettesnek, melyben a horvát folyók állapotának hatékonyabb, tudatosabb és erősebb védelmére hívták fel a figyelmét.

Dokoza beszédében elmondta, céljuk, hogy a természeti környezet megőrzése és a helyi lakosság boldogulása minél inkább összhangba kerüljön. A Dráva menti bioszféra rezervátum kiemelkedő lehetőségeket rejt az ökoturizmus fejlesztésére. A természetvédelem ennek köszönhetően jelentősen hozzá tud járulni a térség gazdasági felemelkedéséhez.

A Dráva ünnepnapján a határon átnyúló természetvédelmi célok nemzetközi jelentősége miatt Magyarország is magas szinten képviseltette magát. Dr. Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, különös jelentősége van, hogy a korábbi vízerőmű-építési tervek lekerültek a napirendről, és már mindkét ország az ökológiai egyensúly megőrzésében, a természeti értékek állapotának javításában látja a jövőt.

A Dráva Nap a térség lakosságát is megmozgatta. A kistérség kézművesei helyi termékbemutatót tartottak, és fellépett a horvát Kud Koprivnica valamint a csurgói Dráva Gyöngye néptáncegyüttes. Az esemény a kivételes természeti értékeket bemutató hajókirándulással és a Drávába történő közös „Nagy Ugrással” zárult.

„A rendezvény kiváló példa volt arra, hogy a természetvédelem nem ismer határokat. A szomszédos országok helyi közösségeinek és a természetvédelmi civil szervezetek összefogása elengedhetetlen természeti értékeink megóvásához. Az öt országon átnyúló bioszféra rezervátum megfelelő jövőbeli működéséhez komoly szakmai és politikai együttműködésre és a természeti értékeket megbecsülő lakosságra van szükség. Így tudjuk csak ismét biztonságba helyezni kiemelkedő természeti kincseinket.” – fogalmazott Fáth Ákos, a WWF Magyarország igazgatója.

A Dráva Szövetség elnöke, Toldi Miklós hozzátette: „Horvátországgal közös folyónk a Dráva, védelme közös feladat. Hosszú út áll még előttünk, hogy összehangoljuk a különböző érdekeket, de minden, a maihoz hasonló rendezvény segíti közelebb hozni a Dráva és a Mura mentén élőket.”

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.