Európa éjszakai látképe a világűrből

Párizs, Brüsszel, Amszterdam, London, Milánó, nagyvárosok, városok, Nemzetközi Űrállomás, Európa
Fél Európát megörökítették az űrállomás fedélzetéről egy egyszerű kézikamerás fotón. Az éjszakai képen látványosan kirajzolódnak a legnagyobb városok és az őket övező elővárosi települések.

Nem sokkal a helyi éjfél után készült az alábbi felvétel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről írja az origo.hu. A képet ferde rálátással rögzítették, miközben az űrállomás nagyjából a Brit-szigetek felett tartózkodott, és a kép rögzítési irányába mozgott. A fotó készítésekor Európa legnagyobb részén derült volt az égbolt, csak Brüsszel felett tette néhány felhő elmosódottá a városfényeket. A fényképen jól megfigyelhető London, Párizs, Brüsszel, Amszterdam, valamint Milánó is. A nagyvárosokat a legnagyobb fényfoltok mutatják, amelyek mellett az agglomeráció kisebb települései is kivehetők. Utóbbiak néhol a városokból kifelé vezető utak mentén sorakoznak.

éjszakai kép

A kép legsötétebb részein lakatlan vagy ritkán lakott vidékek mutatkoznak: balra az éjszakai La Manche csatorna látszik, míg a kép felső részén az Alpok szintén városfények nélküli, elnyúlt sötét területként figyelhető meg. Mivel nem a földfelszínre merőlegesen, hanem lapos szögben készült a kép, a perspektivikus torzulás miatt az egymástól 340 kilométerre lévő Londont és Párizst látszólag nagyobb távolság választja el, mint az egymástól 640 kilométerre lévő Párizst és Milánót.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.