Európa legnagyobb passzívházas fejlesztése: egy heidelbergi városnegyedben kizárólag passzívházak létesültek

Heidelberg „Bahnstadt” városnegyedében valósult meg Európa eddigi legnagyobb passzívházas fejlesztése: a 116 hektáros területen kizárólag passzívházak létesültek.

A lakások mellett irodák, oktatási intézmények (óvoda, iskola), kereskedelmi egységek, közösségi létesítmények épültek. Az új városrész 12 ezer embernek tud lakást biztosítani. A fejlesztés üzletileg is sikeres: minden lakásra van jelentkező.

A közelmúltban befejeződött monitoring során 1260 lakóegységet vizsgáltak meg, összesen mintegy 75 ezer négyzetméter alapterületen. Az eredményekről: az átlagos fűtési célú energiafogyasztás 14,90 kWh/m2,év, ami teljesíti a szigorú, 15,00 kWh/m2,év passzívház-szabványban foglalt határértéket. Az alacsony fűtési energiafogyasztás a jelenlegi építési előírásokhoz képest 80 százalékos megtakarítást jelent. A nagyszabású fejlesztéssel bebizonyosodott, hogy a passzívházak fogyasztási eredményei megegyeznek a tervezett értékekkel, a felhasználók elfogadják és kedvelik ezt az építési módot, és nagy méretű projektek esetén is egy gazdaságos, bevált rendszerről beszélhetünk.

forrás: greenpress.hu

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.