Európa legnagyobb szárazföldi szélerőművét építik fel Norvégiában

A Statkraft norvég áramtermelő vállalat és partnerei bejelentették, hogy megállapodásra jutottak az 1,1 milliárd eurós beruházásról.

A valójában hat szélerőműparkból álló létesítményt a skandináv ország középső részén fekvő Trondheim város közelében építik fel. Az ezer megawatt teljesítményű erőmű építése tavasszal kezdődik el, és 2020-ra tervezik üzembe helyezését. Az új erőművel megduplázzák a szélenergia-termelést Norvégiában. Ezzel a mennyiséggel 170 ezer háztartás elektromos és fűtési energia igényét tudják kielégíteni – közölte a Statkraft, amely a megújuló energiaforrás felhasználásában az első számú európai vállalat.

Az új szélerőműparkokhoz szükséges 78 darab, egyenként 3,6 megawatt teljesítményű turbinát a Vestas nevű dániai cég szállítja majd.

A projektben az 52,1 százalékos részesedéssel bíró Statkraft mellett a Tronderenergi (7,9 százalék) helyi energetikai vállalat és a Nordic Wind Power nevű svájci konzorcium (40 százalék) vesz részt.

Erna Solberg norvég miniszterelnök üdvözölte a beruházást. “Ez az egyik legnagyobb szárazföldi ipari projekt Norvégiában, és ez munkahelyeket teremt” – mondta a miniszterelnök, kiemelve a megújuló energiaforrások alkalmazásának jelentőségét.

A Statkraft sokáig húzódozott a tervtől, mert nem tartotta elégségesnek a jövedelmezőségét. A tulajdonos norvég állam nyomására azonban novemberben újraindította a projektet, hogy gazdaságosabb megoldást találjon.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.