Európába ért az izlandi hamu

Az európai légi irányítási központ (Eurocontrol) adatai szerint kedd délelőtt összesen 252 járat nem indult el a magas légkörben koncentrálódó vulkáni hamu miatt; a járattörlések zöme brit repülőtereket érint. A szervezet szerint a törölt járatok teljes száma elérheti az ötszázat.

Elérte Skandináviát is
Végigsöpört Nyugat-Norvégián és Dánián is az izlandi Grimsvötn vulkánból felszálló hamufelhő, fennakadásokat és késéseket okozva kedden a légiközlekedésben. Norvégiában Stavanger és Karmoey repülőtere átmenetileg nem fogad és nem indít járatokat. Dánia északnyugati térsége fölött pedig 6 kilométer magasságig lezárták a légteret, ami akadályozza a le- és felszállást, késéseket és járattörléseket okozva. A hamufelhő kedd estére a többi skandináv államot is eléri, de nem lesz elég sűrű ahhoz, hogy zavart okozzon a légiközlekedésben. Az előrejelzések szerint a felhő délután hat óra felé érkezik Svédország déli része fölé. “Vannak arra utaló jelek, hogy Nyugat-Svédországot érintheti a közeledő hamufelhő, de ez még nem biztos” – közölte a svéd légi biztonsági felügyelet szóvivője, hozzátéve, hogy a svéd hatóságok a legrosszabbra is felkészültek.

 
Budapesten nincs járattörlés
A budapesti repülőtér negyed tízkor kiadott közleménye szerint a Budapest Airportnál eddig egyetlen járatot sem töröltek, de kérik a térségbe induló utasokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságukkal, mielőtt elindulnának a budapesti repülőtérre. A legnagyobb izlandi jégmező alatt fekvő Grímsvötn tűzhányó szombaton lépett működésbe. A Grímsvötn Izland legaktívabb tűzhányója, 1922 és 2004 között kilencszer tört ki. A vulkán az ország délkeleti részén fekvő Vatnajökull jégmező alatt terül el. A 2004 novemberi kitörése során a vulkanikus hamu elért Európáig és kisebb fennakadásokat okozott a légi közlekedésben. Tavaly tavasszal egy másik izlandi vulkán kitörése miatt több napra leállt gyakorlatilag a teljes európai légiközlekedés.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.