Európai energiahálózatok összehangolása

Az Európai Bizottság 910 millió eurót juttatott 12 villamosenergia-hálózatot összekapcsoló projekt részére az Európai Gazdasági Fellendülés tervnek.

Ahogy korábban már tervbe volt véve, Francia és spanyol villamosenergia rendszerek összehangolásáról szóló beruházások részesültek a támogatásban.
„Az egyezmény fontos szerepet játszik Spanyolország és egyéb európai országok közötti villamosenergia áramlásban, és az Ibériai-félsziget és a kontinens közötti kapcsolatot biztosítja. A koncepció az 1980-as évekből származik, viszont megvalósítása annak fontossága ellenére azóta folyamatos akadályokba ütközött.” – mondta el Paul Wilczek,  szabályozási tanácsadó (Regulatory Affairs Advisor) az Európai Szélenergia Szervezetnek (European Wind Energy Association). Továbbá megjegyezte: „A támogatás lendületet ad a szélenergia integrációs folyamatainak Európában, ezen kívül a villamosenergia-piac és a fogyasztók javát szolgálja.”

A befektetés kapcsolatokat létesít Svédország és a Balti államok (Nordbalt-vonal),  Finnország és Észtország (Estlink-2), és egyéb államok között
„Ahhoz, hogy a megújuló energiákat teljes mértékben kihasználhassuk, létrehozhassunk egy valódi villamosenergia-piacot Európában, a fogyasztók számára az áramot olcsón szolgáltathassuk, Európa országait össze kell hangolnunk.” – folytatja Wilczek. „Ez a program egy jó út kezdete. Most Európa feladata a fejlett villamosenergia-hálózatok kiépítése.”

Ajánlott tartalom

Sokan kaptak alacsonyabb értékű gázszámlákat a naparányos kedvezményelosztás jóvoltából

A kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést. Továbbra is a magyar családok jutnak a legolcsóbban földgázhoz és áramhoz az Európai Unióban. A kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rezsiköltségek érdekében az MVM az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben áprilistól bevezette a naparányos számlázási rendszert. A kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó mentesült összesen több mint 10 milliárd forint megfizetése alól - jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében.