Európai Hulladékcsökkentési Hét – Az élelmiszerek 10 százaléka a kukában végzi

A magyarországi háztartásokban a megvásárolt élelmiszerek 10 százaléka kerül a szemétbe, pedig tudatos vásárlással és fogyasztással egy család évente átlagosan 50 ezer forintot takaríthatna meg – hangsúlyozta a környezetügyért felelős államtitkár hétfőn Budapesten.

Németh Zsolt a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában rendhagyó tanórán vett részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében, amelyen a szaktárca az élelmiszer- és ételhulladék keletkezésének megelőzésére, valamint az élelmiszerpazarlás megfékezésére kívánta felhívni a figyelmet  – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-t.

A felmérések szerint globálisan évente az élelmiszerek egyharmada, 1,3 milliárd tonna megy veszendőbe.

Az államtitkár ismertetése szerint Magyarországon a legutolsó adatok szerint mintegy 566 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik egy évben, ennek 10 százaléka a mezőgazdaságból, 51 százaléka a feldolgozásból származik, 39 százaléka pedig települési hulladékként kerül a kukába.

Kiemelte, hogy Magyarországon csak a fogyasztáshoz kapcsolódóan 218 ezer tonna hulladék keletkezik, ennek negyede Budapesten. Magyarországon egy család évente átlagosan 100 kilogramm élelmiszert dob ki.

A rendhagyó tanórán bemutatták a diákoknak azt is, hogy odafigyeléssel, kreatív felhasználással hányféle étel készíthető el a fel nem használt, megmaradt alapanyagokból, így azok nem kerülnének a szemétbe.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet november 22-30. között rendezik meg az idén. Magyarország már harmadik éve vesz részt az akcióban, amelyet az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség koordinál. A rendezvény évről évre egyre népszerűbb Magyarországon: az idén mintegy 140 akciót regisztráltak országszerte, amelyeken összesen több mint százezren vesznek részt.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.