Fordulatot hozhat a napenergia és a megújuló erőforrások európai felhasználásban az a most induló verseny, amelyben mérettől függetlenül valamennyi európai település részt vehet.

Európai Napforduló

Fordulatot hozhat a napenergia és a megújuló erőforrások európai felhasználásban az a most induló verseny, amelyben mérettől függetlenül valamennyi európai település részt vehet.

2009. április 23-án, Brüsszelben veszi kezdetét a RES Champions League elnevezésű európai verseny, melynek magyar változata, a Napkorona Bajnokokság idén februárban startolt. A megújuló energiák “bajnokok ligájának” nemzeti fordulói a több éve sikeresen zajló német Solar Bundesliga (link: www.solarbundesliga.de), a francia Ligue EnR (link: www.ligue-enr.fr), illetve a cseh Solarni Liga (link: www.solarniliga.cz) is.

A versenyben bármely európai város, település vagy falu részt vehet, amely valamilyen formában hasznosítja a nap energiáját, akár fűtésre, akár melegvíz vagy áram előállítására. A kezdeményezés népszerűségére jellemző, hogy a versenyt elindító Németországban mára több mint 1000 település verseng a címért. Arra, hogy ebben a ligában bárki lehet bajnok, a tavalyi német díjazott Rettenbach a legjobb példa. Az alig több mint 700 lakost számláló falucskában 640 m2 napkollektor felület és 1,2 MW összteljesítményű napelem található, így Németországban itt volt a legmagasabb az egy főre jutó “naphasznosítás”. Viszonyításképpen ez körülbelül háromszor annyi mennyiséget jelent, mint amennyi ma Magyarország egész területén található.

Az a település, amely benevez a nemzeti bajnokságba, automatikusan indul a RES Champions League európai versenyen is. A lakosok száma szerint három települési kategóriában lehet indulni, így az elsőként jelentkezett, magyar települések (Orosháza és Budapest XI. kerülete) éppen úgy bajnokesélyesek lehetnek, mint Barcelona vagy Berlin.

A bajnokságban természetesen nem csak azok nyernek, akik hazaviszik majd a díjat, hanem minden résztvevő település, sőt, még azok is, akik csak figyelemmel kísérik a versengést. A szervezők reményei szerint a RES Champions League, illetve a nemzeti bajnokságok ugyanis egyre több önkormányzatnak mutatnak követendő példát. Így a versengésben bemutatott projektek lesznek a legmeggyőzőbb példái annak, hogy érdemes megújuló erőforrásokba, köztük a nap energiájába fektetni, hiszen biztonságosabb, tisztább és hosszabb távon olcsóbb energia lesz a városok és települések jutalma. A díj emellett pozitívan befolyásolja az azt elnyerő önkormányzatok megítélését választópolgárai és az ország, valamint Európa szélesebb közvéleménye előtt is, illetve más települések számára is példamutatóvá válik!

Hogy minél több önkormányzat és vállalkozás ismerhesse fel a napenergia hasznosításában rejlő még kiaknázatlan lehetőségeket, a liga átfogó európai kampánnyal és nagy médiatámogatással zajlik. Az európai verseny honlapja: www.res-league.eu, a magyar bajnoksághoz a www.napkoronabajnoksag.hu oldalon keresztül lehet csatlakozni.

Ajánlott tartalom

Csak idő kérdése, hogy mindent lekörözzön a szél- és napenergia

A Nemzetközi Napenergia Társaság szerint 2023-ban a nap- és a szélerőművek együttesen a globális nettó villamosenergia-kapacitásbővítések 80%-át tették ki.