Európai uniós támogatással rekultiválnak egy hulladéklerakót Martonvásáron

Európai uniós támogatással rekultiválja a területén levő, tavaly megszüntetett hulladéklerakót az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutató Intézete; a mintegy 25 millió forintba kerülő munkához csaknem 21,5 millió forint támogatást nyert az intézmény – mondta el a kutatóintézet tudományos titkára az MTI-nek pénteken.

Az intézetet a hatályos rendeletnek megfelelően a szilárd hulladéklerakó bezárását követően egy végleges záró réteg rendszer kialakításával kötelezték a rekultivációra. A projekt megvalósításához a Közép-dunántúli Operatív Program pályázatán nyerte el a támogatást az intézet – tette hozzá Gémesné Juhász Anikó.
Tájékoztatása szerint az erdős környezetben található volt lerakóra húzott legfelső talajréteget füvesítik, lehetővé téve, hogy a terület “belesimuljon” a környezetbe.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.