Évente 10 ezer ember hal meg Magyarországon a légszennyezettség miatt

Évente 8-10 ezer ember korai halálozásához vezet a légszennyezettség Magyarországon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) saját és az Egészségügyi Világszervezet számításaira hivatkozva vasárnap az MTI-vel.

Az NNK közleményében azt írta: a szálló por magas koncentrációja miatt változatlanul rossz a levegőminőség Északkelet-Magyarországon. A levegőhigiénés index alapján továbbra is veszélyes a levegő minősége Putnokon. Emellett Miskolcon egészségtelen, míg Kazincbarcikán és Sajószentpéteren kifogásolt a levegő minősége.
Kiemelték: a légszennyezettség rövid távú hatásai mellett számolni kell a hosszú távú következményekkel is. A légzőrendszer, a szív- és érrendszer, az immunrendszer és a központi idegrendszer megfelelő működését is befolyásolja a rossz levegőminőség.

Változatlanul rossz a levegő északkeleten

Változatlanul rossz a levegőminőség a magas szálló por koncentráció miatt az ország északkeleti részén – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfőn az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint Putnokon veszélyes, Miskolcon és Sajószentpéteren egészségtelen, Kazincbarcikán kifogásolt a levegő.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által rendszeren végzett felmérések alapján a krónikus légúti hurutban szenvedő kisiskolások aránya magasabb azokban a térségekben, ahol a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása jelentősebb – írták, kiemelve: a gyermekek egészségének megóvása érdekében kerüljék a helytelen fűtési módok alkalmazását.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.