Évente 18 ezren halnak meg a szénerőművek miatt

Egy kutatás szerint Európában közvetve 18 ezer ember haláláért tehetők felelőssé a szénbányák és a szénerőművek. A szén égetése következtében a levegőbe kerülő szennyezés miatt fellépő egészségügyi költségek még a legóvatosabb becslés szerint is elérik a húszmilliárd eurót, a széntüzelésre visszavezethető megbetegedések miatt kieső munkanapok száma pedig meghaladja a négymilliót.

Minden évben 18 ezerre tehető azoknak a száma, akik a szénerőművekből kibocsátott légszennyezés következtében vesztették életüket – közölte a Health and Environment Alliance (HEAL). A szervezet által elvégzett, az unió 27 tagországára koncentráló kutatás szerint a szénerőművek által kibocsátott kén-dioxid-, nitrogén-monoxid- és szállópor-szennyezés következtében fellépő légúti betegségek miatt évente 2,1 millió európai polgár kénytelen betegszabadságot kivenni, ami 4,1 millió kieső munkanapot jelent az uniós nemzetgazdaságoknak.

A kutatás készítői szerint az így fellépő egészségügyi költségek az Európai Unió országaiban elérik az 50 milliárd eurót (1500 milliárd forintot), Magyarországon ez a költség még a legóvatosabb becslésük szerint is 100 millió euró (30 milliárd forint). A kutatás megállapításai alapján a légkörbe jutó szennyező anyagok káros hatásukat elsősorban a légúti megbetegedések és szív-, valamint érrendszeri panaszok formájában fejtik ki. A HEAL jelentése szerint az unióban évente 8500 új hörghurut (bronchitis)-megbetegedésért tehetőek felelőssé a szénerőművek.

A kutatás – amely a HEAL szerint az első ilyen jellegű kísérlet a szén villamosenergia-ipari felhasználása következményeinek a monitorozására, és az Eurostat adatain alapszik – az egyes tagállamokban található szénerőművek számát, légszennyezés-kibocsátási értékeiket, az eltüzelt szén mennyiségét, valamint a légszennyezések már ismert élettani hatásait vizsgálta.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.