Évente 2700 tonna metánt hasznosít a győri kiserőmű

A győri Pápai úti hulladéklerakó telepen március vége óta már üzemel a második depóniagázt hasznosító kiserőmű, amely évente mintegy 2700 tonna metánt fog hasznosítani – közölte a beruházást megvalósító és működtető Arrabona Depo Kft. szerdán az MTI-vel.

A 450 millió forintos fejlesztést  az Európai Unió 206 millió forinttal támogatta. A rekultiváció alatt álló telepen depóniagáz-kinyerő kút és gázrendszer épült, a 499 kilowatt teljesítményű gázmotor segítségével a telepen keletkező metánból villamos energiát állítanak elő, amelyet a lakossági villamoshálózatba táplálnak. Ezzel évente mintegy hárommillió kilowattóra villamos energia kerül a hálózatba, amely ezer háztartás éves felhasználását fedezi.

A beruházással a következő tíz évben minimális mennyiségű metán kerül a levegőbe. A 2009-ben lezárt telepre 35 éven át szállítottak szemetet Győrből és a környező több mint száz településről.

Ajánlott tartalom

Hogyan válasszak TV állványt otthonomba?

A nappali központi eleme szinte minden háztartásban a TV és az ahhoz tartozó multimédiás eszközök – a hifi, játékkonzol és még sok más elektronikai eszköz. Az otthon töltött idő egyre fontosabb és értékesebb, sőt, az otthoni munkavégzés miatt most még több időt töltünk otthon, mint valaha. Ezért is fontos, hogy a szabadidő és a hétvégék helyszíne egy rendezett és otthonos hely legyen!