Évente 2700 tonna metánt hasznosít a győri kiserőmű

A győri Pápai úti hulladéklerakó telepen március vége óta már üzemel a második depóniagázt hasznosító kiserőmű, amely évente mintegy 2700 tonna metánt fog hasznosítani – közölte a beruházást megvalósító és működtető Arrabona Depo Kft. szerdán az MTI-vel.

A 450 millió forintos fejlesztést  az Európai Unió 206 millió forinttal támogatta. A rekultiváció alatt álló telepen depóniagáz-kinyerő kút és gázrendszer épült, a 499 kilowatt teljesítményű gázmotor segítségével a telepen keletkező metánból villamos energiát állítanak elő, amelyet a lakossági villamoshálózatba táplálnak. Ezzel évente mintegy hárommillió kilowattóra villamos energia kerül a hálózatba, amely ezer háztartás éves felhasználását fedezi.

A beruházással a következő tíz évben minimális mennyiségű metán kerül a levegőbe. A 2009-ben lezárt telepre 35 éven át szállítottak szemetet Győrből és a környező több mint száz településről.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.