Évi egymillió forint támogatás a vízügyek iránt érdeklődő fiatalok versenyéhez

Magyar vízipari szakemberek széleskörű összefogása első, hagyományteremtő országos találkozójukon.

A vízügyi szakemberek hétvégén megrendezett országos találkozójának életre hívása a vízipari szakma egyöntetű és széleskörű összefogásának eredménye. A mintegy kétszáz szakember azzal a céllal gyűlt össze, hogy a közös munka eredményeként a „vizes szakma” visszanyerje több mint 200 éves múltjával megalapozott tekintélyét, erejét, valamint társadalmi és gazdasági elismertségét. Az este szakmai támogatói a MaVíz, az MTA, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége, a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány, a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Hidrológiai Társaság voltak. A Magyar Vízipar Országos Találkozóján támogatási megállapodást aláíró Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség és a Közművagyon-értékelési Klaszter vállalták, hogy három éven át egyenként évi 500-500 ezer forinttal támogatják a Junior Water Díj magyarországi elődöntőjét szervező GWP Magyarország Közhasznú Alapítványt, illetve a magyarországi verseny győztesének kijutását a stockholmi döntőre.

„A párbeszéd és az összefogás elengedhetetlen a fenntartható fejlődés biztosításában, és a jövő generációk iránti felelősség vállalásában. Ezt a szándékot erősítette meg egy hároméves együttműködési megállapodás aláírásával szövetségünk, valamint a Közművagyon-értékelési Klaszter és a GWP (Global Water Partnership) Magyarország Alapítvány.” – nyilatkozta Kovács Károly, a Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke.

2013 szeptemberében a Víz Világhét keretében zajló nemzetközi Stockholmi Ifjúsági Víz Díj nevű versenyen első alkalommal képviselheti az országos döntő győztese Magyarországot. A versenyre 15 és 20 év közötti fiatalok jelentkezhetnek vízügyi vonatkozású, maximum 20 oldalas angol nyelvű munkával. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, amelyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi vagy műszaki jelentőségük van. Nevezni egyénileg vagy maximum háromfős csapattal lehet április 15-ig. A Magyar Vízipar Országos Találkozóján támogatási megállapodást aláíró szervezetek vállalták, hogy három éven át egyenként évi 500-500 ezer forinttal támogatják a Junior Water Díj magyarországi elődöntőjét szervező GWP Magyarország Közhasznú Alapítványt, illetve az itthoni győztes csapat kijutását a stockholmi döntőre. Az aláírási ceremónián a Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség nevében Kovács Károly elnök, a Közművagyon-értékelési Klaszter nevében Dr. Szabó Iván elnök, a GWP (Global Water Partnership) Magyarország Alapítvány nevében Dr. Gayer József kuratóriumi elnök látta el kézjegyével a megállapodást. Az aláírási ceremónia felvezető beszédében Dr. Somlyódy László akadémikus, az IWA volt elnöke, a VITUKI volt igazgatója elismerően nyilatkozott a vízügyi szakma utánpótlásának támogatását célzó együttműködésről.

A március másodikán a New York Palotában megrendezett országos találkozót részvételével tisztelte meg a brazil, a katari, a kínai és a mongol külképviselet vezetője. A Budapest Water Summit nyitórendezvényeként megvalósuló esemény fővédnöke Dr. Szalóki Szilvia, a Magyar Energia Hivatal elnök-helyettese volt. Társszervezők: Magyar Vízipari Klaszter, Közművagyon-értékelési Klaszter.

Budapest Water Summit – Budapesti Víz Világtalálkozó 2013
Magyarország 2013 októberében az ENSZ tagállamainak, intézményeinek és valamennyi érintett gazdasági és társadalmi szereplőnek a részvételével nemzetközi víz konferenciát szervez. A Világtalálkozó célja, hogy a legfontosabb vízügyi kérdésekben – ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízkezelés, integrált vízgazdálkodás, nemzetközi vízügyi együttműködés, innovatív vízügyi technológiák – hozzájáruljon a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célok kidolgozásához és konkrét iránymutatást adjon a világ 2015 utáni fejlesztéspolitikai prioritásainak meghatározásához. 2013 októberében a Budapesti Víz Világtalálkozó áttekintést ad a Rió+20 folyamat vízzel kapcsolatos konkrét célkitűzéseinek meghatározására irányuló, az ENSZ keretében és azon kívül folyó munkáról és annak eredményeiről.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.