Húsz százalékkal csökkenti energiaigényét New York, és egyben a világ egyik leghíresebb felhőkarcolója, a 102 emeletes, 443 méter magas Empire State Building.

Évi kétmilliárdot fog spórolni a felújított épület

Húsz százalékkal csökkenti energiaigényét New York, és egyben a világ egyik leghíresebb felhőkarcolója, a 102 emeletes, 443 méter magas Empire State Building.

A 81 éves épület (ennek felét a világ legmagasabb felhőkarcolója cím birtokosaként töltötte) modernizálásának ez még csak az első fázisa lesz, de ezzel is évi 4,4 millió dollár, vagyis közel egymilliárd forint megtakarítás jelentkezik majd az energiaszámlában, írja az index.hu. A teljes projekt végén a fogyasztás csökkenése eléri majd a 40 százalékot a tervek szerint. A modernizálás mostani fázisa mindössze 20 millió dollárba kerül, vagyis öt év alatt behozza a költségét az alacsonyabb működtetési számla. Az épület teljes renováláson megy keresztül, aminek az árát 500 millió dollárra becsülik. Az Empire State Building tulajdonosa, a Malkin Holdings LLC egyébként 2,5 milliárdra becsüli a felhőkarcoló értékét. Ami egyébként néhány napja újra csak a második legmagasabb épület New Yorkban, amióta a WTC ikertornyainak helyén épülő új felhőkarcoló, a One World Trade Center építkezése beérte a legfelső emeletét.

A felújítás során megerősítik az épület összes ablakát, egy plusz műanyag tábla kerül minden ablak elé, a két ablaktábla közötti teret pedig a szigetelést segítő gázzal töltik fel. Lecserélik az összes légkondicionáló berendezést, és a világítást olyan intelligens, mozgásérzékelős rendszerrel szerelik fel, ami automatikusan lekapcsolja a lámpát a nem használt helyiségekben. Egy hasonló, automatizált rendszer emeletről emeletre lesz képes finomhangolni a fűtést és a légkondicionálást, a hőmérsékletet a megfelelő szintre beállítva. A felhőkarcoló átépítését három évvel ezelőtt jelentette be látványos külsőségek közepette Bill Clinton volt elnök és Michael Bloomberg, a város milliárdos polgármestere. Az energiatakarékosságra való átállással nem csak az egyszeri spórolás a cél, az ország leghíresebb épületének felújításával arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az ország energiafogyasztásának 40 százalékáért a lakóépületek felelősek. Egy átlagos otthon kétszer annyi szén-dioxidot bocsát ki, mint egy átlagos autó. Az épületek energiatakarékossá tétele így környezetvédelmi és takarékossági szempontokból is óriási jelentőségű. A statisztikák szerint az építőipar vevő is az energiatakarékosságra, az új építésű házak ma 30 százalékkal költséghatékonyabb működtetésűek, mint 2006-ban voltak, 2015-ben pedig újra szigorodni fognak az előírások, 50 százalékra növelve ezt a hatékonyságnövekedést.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.