Évről évre egyre több keletkezik

Évről évre öt százalékkal több elektronikai hulladék keletkezik Szerbiában -hangzott el egy belgrádi tanácskozáson szerdán.

A Szerb Gazdasági Kamara épületében rendezett értekezleten a felszólalók arra is rámutattak, hogy a világon termelődő kommunális hulladék négy százalékát a kidobott és feleslegessé vált elektronikai eszközök képezik. A szakemberek a hulladékgazdálkodás átfogó, rugalmas igazgatással és új szabályokkal párosuló rendszerének a kidolgozását sürgették. Az uniós csatlakozásra való felkészülés keretében az országban kidolgozásra és elfogadásra kerülő törvények több mint 30 százaléka a környezetvédelmet érintik. A kormány a múlt év végén határozatban mondta ki, hogy mielőbb ki kell dolgozni egy olyan országos hulladékgazdálkodási törvényt, amely vonatkozik az azbesztet tartalmazó anyagok begyűjtésére, a használt akkumulátorok és száraz elemek, valamint elektronikai hulladékok kezelésére.

Ajánlott tartalom

Már benyújthatók a pályázatok a “Zöld Óvoda” cím elnyerésére

Június 20-tól nyújthatók be a pályázatok a "Zöld Óvoda" cím elnyerésére; az intézmények azt a célt tűzték ki, hogy működésük és környezeti nevelésük során figyelembe veszik a környezetvédelem, a fenntarthatóság szempontjait - mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.