Évszázados melegrekod dőlt meg

Megdőlt az októberre vonatkozó évszazados melegrekord Nagy-Britanniában.

Annak a hatalmas kiterjedésű anticiklonnak hatására, melynek köszönhetően hazánkban is napok óta kellemes, napos, nyár végét idéző időjárás uralkodik, nemcsak nálunk, hanem Európa nyugati felén is “tombol” az indián nyár. Anglia városaiban tegnap melegebb volt, mint például Athénban vagy Barcelonában. Nem is csoda tehát, hogy Nagy-Britanniában megdőlt az október elsejére és az egész októberi hónapra vonatkozó melegrekord is, melyet eddig az 1985. október 1-jén a Cambridgeshire megyében található March városában regisztrált 29,4°C tartott. Szombat délután ugyanis nem sokkal 15 óra előtt Gravesend-ben – mely az Anglia délkeleti részén lévő Kent megyében helyezkedik el – 29,9°C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála, mellyel új évszazados melegrekord született. Ilyen magas hőmérsékleti érték még hazánkban is ritkán fordul elő októberben. Anglián kívül Walesben is megdőlt az évszázados melegrekord, itt ugyanis Hawarden-ben mértek 28,2°C-ot nem sokkal 14 óra után. Bár Skóciában tegnap már egy hidegfrontnak köszönhetően esősebbre és hűvösebbre fordult az időjárás, a szerdai napon még itt is szinte nyárias hőmérsékletek uralkodtak, Edinburgh-ben 24,7°C-kal dőlt meg az évszázados melegrekord.

 

A meleg időjárásnak köszönhetően emberek ezrei töltötték a szombati napot a dél-angliai tengerpartokon. Brighton városában például 300 ezer napozni vágyót vártak a város tengerparti részén elterülő strandra. Voltak olyanok is, akik szökőkutakban élvezték a nyári meleget. A nyárias időjárás a növényeket is megbolondította: számos tavasszal virágzó növény, mint például a kankalin, a földieper vagy a rhododendron ismét virágba borult. Az előrejelzések szerint már nem sokáig tart a szokatlanul meleg időjárás – bár vasárnapra Anglia déli részén még várnak újabb melegrekordot -, keddtől ugyanis egyre inkább megközelítik, majd el is érik az óceán felől érkező frontok a szigetország déli vidékeit, visszaállítva ezzel az év ezen szakaszában megszokott időjárást, azaz felhősebbre, hűvösebbre és szelesebbre fordul az idő, emellett csapadék is várható.

Ajánlott tartalom

Barangolást szerveznek Ipolytarnócon a föld napja tiszteletére

Miocén parki barangolást szerveznek április 20-án, szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, a résztvevők bejárhatják a geológiai tanösvényt, és megemlékeznek a Globális Geoparkok Hálózatának 20 éves évfordulójáról is - közölte az MTI-vel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csütörtökön.