Évtizedekig használhatók lesznek az új akkumulátorok

Több tízezer alkalommal újratölthetőek, vagyis akár harminc éven át is használhatók meghibásodás nélkül azok az új típusú akkumulátorok, amelyeket a Stanford Egyetem kutatói fejlesztettek ki.

Az amerikai egyetem kutatói kidolgoztak egy olyan megoldást, amellyel jelentősen meg lehet növelni az akkumulátorok élettartamát, írja az origo.hu . Colin Wessels, a kutatás vezetője a Nature című tudományos lapnak elmondta, hogy az általuk kidolgozott akkumulátorban nanoméretű réz-hexacioferrát-kristályokat használnak elektródaként, ezek ugyanis a töltés és kisülés folyamata során minimális mértékben károsodnak. Így az áramforrás harminc éven át használható marad anélkül, hogy kapacitása eközben jelentősen csökkenne, ahogy az a jelenlegi akkumulátorok esetében történik. A laboratóriumi tesztek során az újfajta anyagból készült elektródák negyvenezer feltöltést és kisütést követően is csak annyiban károsodtak, hogy az akkumulátor kapacitása az eredeti nyolcvan százalékára csökkent. A jelenleg elterjedt lítium-ion akkumulátorok esetében már néhány száz ilyen ciklus elegendő a kapacitás jelentős visszaeséséhez. Az új típusú akkumulátorok segítségével a jövőben hatékonyan lehet majd tárolni napelemek vagy szélerőművek turbinái által begyűjtött energiát későbbi felhasználásra.

Ajánlott tartalom

Az EU egységes töltőt javasol az elektronikus eszközökhöz

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő csütörtökön.

Nincs hozzászólás

  1. Helló Mindenki! Jól hangzik, de valószínű hogy hozzánk még pár év hogy eljusson. Mert mifelénk lassan jár a posta! És gondolom nem is lesz valami olcsó! Persze ezt eldönteni még van pár évünk, míg +jelenik. Én minden esetre kíváncsian várom!