Ez a növény forradalmasíthatja a hazai energiatermelést

Eddig idehaza jobbára szélfogónak, élősövénynek használták, ám a csütörtöki kaposfői konferencia után nem lenne meglepő, ha minden falu arundómaggal vetné be az önkormányzati területeit.

A lágyszárú energianövények hasznosításáról, valamint a velük kapcsolatos munkahelyteremtésről szóló rendezvényen ugyanis kiderült, a két-három centi vastag szárú, esetenként akár öt méternél magasabbra is megnövő, olasznádként is emlegetett növény ugyanis forradalmasíthatná a hazai energiagazdálkodást, írja a sonline.hu. – Stratégiai kérdéssé vált napjainkban a megújuló és zöldenergia – magyarázta Márton László, az amerikai University of South Carolina professzora –, hiszen idővel kifogyunk a fosszilis energiahordozókból, mint a szén, az olaj vagy a földgáz, másfelől a túlzott szén-dioxid kibocsátás miatt lassan megfordíthatatlanná válnak a klimatikus változások. A folyamatot azonban lehet lassítani, sőt, talán meg is lehet fordítani, ha áttérünk a bioenergiára. Magyarország a klímaszennyezés szempontjából még sokkal jobban áll persze, mint a fejlett iparú nyugati országok, vagy Kína  – egyelőre nem használja ki a ráeső szén-dioxid kvótát –, s mivel az éghajlat és a vízrajzi adottságok is megfelelőek, a jövőben akár szén-dioxid-elnyelő ország is lehetne Európában.

– Az energianövény-, s ezen belül is az arundótermelés kitörési pontot jelenthet az országnak – folytatta Márton László –, hiszen egyfelől sokkal olcsóbban lehet általa energiát termelni, mint olajjal vagy gázzal, helyi szinten, a településeken is megoldhatja az energiaellátási gondokat, másrészt pedig munkahelyeket is teremt. Az arundó – melynek fűtőértéke megegyezik a fáéval – ugyanis a legrosszabb földeken is jó hozammal terem, így az eddig mezőgazdaságból lényegében kivont területeken is meghonosítható. A kistelepülések számára akár a szennyvíz-kezelésben is segítséget nyújthat – állította a dél-karolinai professzor. – Nálunk az egyetemen a szennyvíz kifolyik egy tisztítóba, ahol felhígítják, majd az arundó öntözésére használják, ugyanis a növény felszívja az összes foszfort. Az arundót ezek után elégetik az egyetem erőművében, s fűtenek vele, illetve áramot termelnek. S ez a folyamat kicsiben is működik, akár egy aprítékos kazánban is használható az olasznád. A professzor szerint egy település számára két év alatt megtérül a beruházás, ha átállnak energianövényes fűtésre, ugyanis kilencven százalékkal csökken a gázfogyasztás. Hazai példaként a jász-nagykun-szolnoki Tiszasast citálta, ahol három éve tértek át az arundó termelésére, s hasznosítására, munkát adva a helybélieknek, s jelentősen csökkentve az önkormányzati intézmények költségeit. Az itteni tapasztalatok alapján zöldenergia program is indult, melyhez Somogyból Kaposfő, Kisasszond és Bárdudvarnok csatlakozott: a három falu területén az idén megkezdték az arundó termesztését és készülnek a biomassza hasznosítására.

– A program központi finanszírozásból felgyorsítható lenne – tette hozzá Márton László, aki elismerte, az energianövények hasznosításának elterjedését Magyarországon is jelentősen nehezíti az olaj- és gázlobbi. Példaként szóba került a várdai biogáz-erőmű holland tulajdonosának kálváriája, vagy a bioetanol üzemanyag jövedéki adójának drasztikus megemelése. – Kidolgoztuk az arundó szaporításának és hasznosításának menetét a magyar gazdaságban, már csak a szándék hiányzik, hogy elterjedhessen. Ipartelepítést, munkát, anyagi előrelépést jelent a vidéknek. Illetve jelenthetne…

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.

Egy hozzászólás

  1. Bárminek az elégetése csak rossz hatásfokkal történhet (10-30%), legyen az arundó vagy kukoricaszár. Ezzel szemben bármelyik növényi hulladék elerjeszthető gazdaságosan eltüzelhető biogázzá (száraz, félszáraz vagy nedves eljárással), az erjesztésnél az első két eljárásnál a mezőgazdaságban közvetlenül hasznosítható érett szerves trágya keletkezik, a harmadiknál szennyvíz. Ha az állattenyésztésben nem hasznosítható arundó helyett kukoricát termelnének, a takarmányozásra kiválóan alkalmas növényből ugyanannyi tiszta energiát lehetne előállítani, mint a semmi hasznot sem hajtó arundóból, és még fel is lendítené a vidék mezőgazdaságát. Ez nem az első eset, amikor a jó magyar termőföldek potenciálját külföldi cégek hasznára akarják felhasználni energianövény-termelés címen, közben elsorvasztva a hazai mezőgazdaságot.