Ez a történelem 4. legerősebb földrengése

Japán szakértők vasárnap pontosították a földrengés adatait, amely a Richter-skála szerint 9-es nagyságú volt. Ezzel a március rengés a negyedik helyet szerezte meg a földrengések toplistáján, megosztva a pozíciót az 1952 november 4-i kamcsatkai földmozgással.

A harmadik legerősebb a katasztrofális hatású 2004-es szumátrai rengés volt (9,1), a második az Alaszkára 1964-ben lecsapó rengés (9,2), és továbbra is az 1960-as chilei Valdivia vezeti a listát 9,5-ös magnitúdóval.

Határérték feletti sugárzás a sérült atomerőműnél
Meghaladta a törvényi határértéket a radioaktív sugárzás vasárnap a  robbanásban megsérült fukusimai atomerőműnél – közölte a létesítményt üzemeltető tokiói elektromos művek. A megnövekedett sugárzás feltehetően a hatos reaktorblokkból ered, ahonnan radioaktív gőzt eresztettek ki, mert – akárcsak korábban egy másik, az egyes számmal jelölt blokknál – itt is leállt a hűtőrendszer, ezért fennáll a magolvadás – egy ellenőrizetlen nukleáris reakció – veszélye. Az atomerőmű-komplexum környékéről már korábban kitelepítettek csaknem 200 ezer embert.

A földrengés erejét 9.0-esre módosították
Amerikai geológusok számításai szerint a Japánt megrázó első rengés magnitúdója 8,9-es volt, míg a japán szakértők vasárnap 9.0-ra módosították a mutatót. Akármelyik is jár közelebb az igazsághoz, ez volt a Japánt érő legerősebb rengés, amelyet több száz utórengés követett.

Ajánlott tartalom

Csökkenhet az építőipari termelés

A rendelésállományt és a cégek várakozásait figyelembe véve az építőipar továbbra is a termelés csökkenésére készül - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.