Ez a világ legzöldebb fesztiválja?

2023-ban június 1. és június 3. között tartották meg a NorthSide Festivalt, amely a világ egyik legfenntarthatóbb kulturális rendezvénye.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Napjainkban a fenntarthatóság egyre több ember számára szempont, sokan hozzák meg döntéseiket úgy, hogy a lehető legkisebb nyomást gyakorolják a bolygóra. Ez a megközelítés nemcsak a hétköznapi vásárlásokra terjed ki, hanem például arra is, hogy az emberek mivel töltik a szabadidejüket. Ennek következtében egyre több helyszín és rendezvény kezd el alaposabban foglalkozni a környezettudatosság kérdéseivel, elég arra gondolni, hogy már a Hungaroring is sokkal zöldebb, mint néhány éve volt. A fenntarthatósági hullám a fesztiválokat is elérte, ami teljesen logikus, szükséges lépés. Talán bele sem gondolunk, de míg az emberek számára az önfeledt bulizás, a koncertek látogatása remek kikapcsolódás, addig a bolygónak kín: egy-egy fesztivál kvázi átmeneti településként működve, közvetlen és közvetett módon nagyon intenzív terhelést jelent a környezetnek. A hasonló eseményeken óriási mennyiségű szemét keletkezik, rengeteg ivóvíz fogy el, sok ételt dobnak ki, a sátrak, a színpadok, a vendégek és a járművek pusztítják a növényzetet, illetve port keltenek, és akkor a hihetetlen fény- és zajszennyezésről még nem is beszéltünk.

Aki rendszeresen, évek óta látogatja az ilyen típusú rendezvényeket – akár külföldön, akár hazánkban –, már felfedezhette, hogy sok helyen törekednek a hulladékmennyiség csökkentésére vagy éppen az átgondoltabb vízhasználatra. Ha azonban fesztiválokról van szó, egyik esemény sem közelítheti meg a NorthSide Festivalt: a minden évben júniusban, Dániában megtartott háromnapos esemény alighanem a Föld egyik legzöldebb fesztiválja, illetve kulturális rendezvénye.

A legzöldebb fesztivál

A NorthSide 2010-ben indult, az elmúlt években Aarhus adott otthont az eseménynek. A zöld fesztiválon a koncertek mellett különböző, a környezettudatosságot javító programok is látogathatóak, a rendezvények kapható termékek ökológiai lábnyoma pedig meglehetősen kicsi. Az eseményen – ahogy sok magyarországi fesztiválon is – csak visszaváltható poharak érhetőek el, 100 százalékig organikus ételeket és italokat lehet vásárolni, a palackozott vizek árusítása pedig nem megengedett. A keletkező hulladék túlnyomó többségét nemcsak begyűjteni, hanem szelektálni is tudják, 2017-ben például 16 kategóriába sorolva 210 tonna szemetet hasznosítottak újra. Természetesen a közlekedésre is hangsúlyt fektetnek: a helyszín gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel érhető csak el. Hogy tovább segítsék a környezetet, az infrastruktúra kiépítéséhez többnyire fát használnak fel, az elhasznált anyagot ellensúlyozva pedig esőerdő-telepítést finanszíroznak.

A fesztivál 2015 óta minden évben fenntarthatósági jelentést is készít az adott szezonról, a szervezők célja, hogy más kulturális rendezvényeket is fenntarthatóságra ösztönözzenek. A hosszú távú tervek között szerepel, hogy idővel 100 százalékban hulladékmentessé váljanak. A rendezvénnyel tavaly is külön cikkben foglalkoztunk, akkor fontos mérföldkő volt a NorthSide életében, hogy az első olyan fesztivállá vált, amely teljes egészében zöld energiával működött. Ezzel együtt ez lett az egyik első ilyen típusú esemény Európában, amely a vendégeknek és a stábtagoknak egyaránt csak növényi alapú ételeket kínált.

A NorthSide persze zenei felhozatalban sem utolsó, minden évben szép számmal akadnak világhírű előadók a fellépők között. Nem csoda, hogy az évek során számtalan dániai és nemzetközi díjat elnyerő rendezvény különösen népszerű, naponta 35-40 ezren látogatnak ki rá. A NorthSide-ot 2023-ban június 1. és 3. között szervezték meg. A fesztiválon a táplálkozás idén is fókuszban volt: a szokásoknak megfelelően a lebonyolítók túlnyomó részt helyi, zölden működő gazdaságok ételeit és italait választották. Az esemény ráadásul a helyi közösségek bevonásával valósult meg, a különböző családi standok mellett többek között az Aarhusi Egyetemnek is volt saját pavilonja. Ahogy megszokhattuk, a zenei felhozatal sem volt gyenge. Idén a fesztivál húzónevei többek között a Muse, a The 1975, a The Chemical Brothers, a White Lies és a Kaleo voltak.

 

 

Borítókép: Morten Rygaard

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.