Ez csúcs: a német energiafogyasztás 80 százalékát a megújulók adták

Vasárnap délben érték el az arányt, amikor hagyományosan alacsony a fogyasztás.

Augusztus 23-án vasárnap dél körül Németország nagy részén sütött a nap, fújt a szél, és mivel a lakosság jelentős része a hétnek ebben a pár órájában hagyományosan nem használ sok energiát, az ország energiahálózatán elképesztő adatot mértek. A nemrég nyilvánosságra hozott számok szerint a napelemek 24 gigawatt energiát, a szélerőművek pedig 18 gigawattot termeltek, miközben az egész ország igénye összesen 55 gigawatt volt. Ez azt jelenti, hogy időlegesen a német energiaszükséglet 80 százalékát sikerült megújuló energiaforrásokból biztosítani.

Szakértők szerint idén még egyszer biztosan nem lesz elérhető a 80 százalékos határ, mert az időjárási körülmények és a felhasználási szokásos nem esnek egybe ilyen szerencsésen, de 2016 tavaszán vagy nyarán időlegesen nem lehetetlen a 100 százalékos kiváltás sem, mert a szélerőművek telepítése folyamatos, és a napelemek összesített felülete is várhatóan növekszik még.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.