Ez lehet a leghatékonyabb napenergia rendszer?

A napenergia rendszerek mostanáig vagy elektromos áram, vagy pedig csak meleg víz és hő előállítására fókuszáltak, egy új fejlesztés viszont ötvözi a kollektoros és a fotovoltaikus technológiák előnyeit.

A Cogenra Solar által kifejlesztett innovatív kogenerációs rendszer a napenergia egy részét elektromos árammá alakítja, majd fennmaradt hányadát hő formájában, vízben tárolja el. A rendszerről a szakértők azt állítják, hogy az energiának több mint 75%-át használja fel a beérkező napfényből, szemben az átlagban csupán 15 % -ot hasznosító, hagyományos fotovoltaikus technológiával írja az iroda.hu. Ez annak is köszönhető, hogy a rendszer a fotovoltaikus elemek hűtését is megoldja, így növelve a cellák energiatermelését. A legújabb példa a technológia alkalmazására a Southern California Gas Company (SoCalGas) nemrég elkészült épülete, ahol elektromos áram helyett, az épület hűtését is a közvetlenül hasznosított napenergia biztosítja, így akár 30%-kal is csökkenhet a villanyfogyasztás.

Ajánlott tartalom

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

Minden ötödik madárfajt, köztük a sárszalonkát, a sarlósfecskét és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti Európában a BirdLife madárvédelmi szervezet legújabb vörös listája szerint.