Ez lehet a legolcsóbb energiaforrás

Voltak már elképesztő ötletei bio elemre és a mostani még nem is olyan extrém. Pár évvel ezelőtt a Sony készített egy olyan elemet, ami tulajdonképpen cukorból állt és abból nyerte az energiát az mp3 lejátszó, ami egy kis hangfalra volt kötve. A vicc benne az, hogy működött.

A japán cég továbbra is keresi a legolcsóbb bioenergia forrást, de koncepciókon kívül azóta nem sok minden jelent meg (mint a kínai dizájner, Daizi Zheng dizájnterve, mely egy kólával hajtott mobiltelefon volt), mostanáig, írja a wikitech.hu. A Sony az Eco-Products 2011-en (12.15-12.17) előállt egy olyan elemmel, amely papírból nyerte az energiát. Az eszköz a papír cellulóz enzimjét használja fel, az eszköz tulajdonképpen a glükózt használja fel a cellulózban gazdag papírból vagy kartonból. Az így nyert energia elégséges ahhoz, hogy egy kis ventillátort meghajtson. Az elem még nincs kész, de ha tökéletesítik, akkor sem kell félni attól, hogy emiatt még több fát fognak kivágni, ugyanis rengeteg a papír alapú hulladék a világban, ezért érdemes az ezirányú felhasználást tovább kutatni.

Ajánlott tartalom

EM: a második aukcióra ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.