Ez lesz a leghatékonyabb napelem, ha elkészül

Rohamléptekkel folyik a napelem cellák fejlesztése, jelenleg a 30 százalékos határt közelíti meg a hatékonyság.

Szakértők egy csoportja új, 29,15 százalékos csúcsot ért el a perovszkit-szilícium tandem fotovoltaikus cellák hatékonyságában – számol be a ScienceAlert. Ezen cellák a napelemek számos típusának egyikét alkotják, egyes kutatók úgy vélik, hogy a hasonló eszközöknek a jövőben komoly szerep juthat az energiatermelésben. A hosszú távú célkitűzés a típus esetében a 30 százalékos hatékonyság meghaladása, most úgy tűnik, hogy a szakértők jó úton haladnak. A korábbi hatékonyság a perovszkit-szilícium cellák esetében legfeljebb 28 százalék volt. A tandem napelemekben a szilíciumot fémhalogenid perovszkittel kombinálják. Amran Al-Ashouri, a Helmholtz-Zentrum Berlin munkatársa és kollégái rendszerükkel komoly áttörést érhettek el a kategória fejlesztésében. A szilíciummal és a perovszkittel alapvetően külön-külön kezdtek el foglalkozni a kutatók, előbbi napjainkban a panelek standard alapanyaga, utóbbinak viszont komoly jövőt jósolnak – igaz, a perovszkit napelemekre még igen hosszú út vár. Sok szakértő azzal kísérletezik, hogy a perivszkitet egyéb anyagokkal, jelen esetben a jól bevált szilíciummal kombinálják. A tandem cellák előnye, hogy a két félvezető az elektromágneses sugárzás eltérő spektrumát képes hasznosítani, az ilyen eszközök előállítási költsége ráadásul nem is jelentős.

Al-Ashouri és társai egy 1-szer 1 centiméteres, speciálisan módosított rétegű panelt hoztak létre, ezzel példátlanul magas, 29,15 százalékos hatékonyságot érve el. A méretet még jelentősen növelni kell, mire a fejlesztés a gyakorlatban is hasznosíthatóvá válik, de az eddigi eredmények igen biztatóak. Bár az új rekordról a csapat már korábban beszámolt, független szakértők csak mostanra igazolták az eredményeket. A kutatók célja immár az, hogy további finomításokkal a korábban kitűzött álomhatárt, a 30 százalékos hatékonyságot is átlépjék tandem paneljeik segítségével.

 

Kép: Eike Köhnen/HZB

Ajánlott tartalom

Mire érdemes beruházni, ha spórolni akarunk az energián?

Rengeteg fejlesztéssel csökkenthetjük otthonunk energiahasználatát, de nem mindegy, hogy milyen beruházásokat valósítunk meg.