Ez most a rezsicsökkentés legolcsóbb módja: állami támogatású napelemek

Novemberben elindul a napelemes pályázat második fordulója.

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Szinte önellátóvá válhatnak a lakossági napelemes pályázat résztvevői, a program lehetővé teszi, hogy maguk termeljék meg az általuk elfogyasztott energia jelentős részét – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Steiner Attila kiemelte: november végétől ismét megnyílik a pályázati lehetőség a lakossági napelemes programban. Az elbírálási kritériumok nem változnak, a pályázatra azok jelentkezhetnek, akiknek éves bruttó átlagjövedelme 4 millió 850 ezer forint alatt van. Sikeres pályázat esetén 100 százalékos támogatást kapnak a jelentkezők. Ezt napelemek telepítésére, illetve egy komplex csomagra lehet felhasználni, ami a napelemek mellett fűtéskorszerűsítést, akkumulátor-telepítést és a nyílászárók cseréjét is tartalmazza – ismertette az államtitkár. A napelemes rendszerek telepítésére 2,9 millió forintos, a komplex energiatakarékos fűtési rendszer kialakítására 11,3 millió forintos támogatást lehet elnyerni – közölte.

Steiner Attila nagyon fontos rezsivédelmi intézkedésnek nevezte a programot. Úgy fogalmazott: előrelátó volt a kormány, amikor tavaly megindította a 200 milliárd forintos keretösszegű lakossági napelemes pályázati lehetőséget. Ezek a pályázatok most fognak beérni, és a mostani téli időszakban már csökkenteni tudják a hazai háztartások földgázkitettségét – hangsúlyozta. Az államtitkár elmondta: már az első körben 43 ezer beadott pályázatot kellett értékelni.

Jól haladnak a pályázatok feldolgozásával, már 21 800 támogatói döntést hoztak, mintegy 89 milliárd forintnyi összeget kiutaltak, ezeknek a projekteknek a megvalósítása már elkezdődött – jelezte. Hozzátette, hogy november végéig befejezik az összes pályázat értékelését. Steiner Attila minden idők legsikeresebb klímavédelmi és ellátásbiztonsági pályázatának nevezte a programot.

 

Ajánlott tartalom

Megkezdte működését az Egyesült Államok tengeri szélerőműparkja

Megkezdte működését csütörtökön az Egyesült Államok kereskedelmi célú áramtermelésre használt első partközeli szélerőműparkja az atlanti-óceáni partvidéken.